E revoluţie la Ploieşti, bibicule!
02012 este Anul Caragiale, iar autorităţile ploieştene au pregătit o serie impresionantă de manifestări omagiale, care au debutat în aceste zile
Oraşul lui Caragiale a intrat în sărbătoare, pentru omagierea marelui dramaturg, la 160 de ani de la naştere şi 100 de la moarte. 2012 a fost decretat „Anul Caragiale", iar autorităţile locale din Ploieşti şi instituţiile de cultură au pregătit o serie impresionantă de manifestări, care au debutat în aceste zile, la muzeul memorial din centrul oraşului şi la colegiul care-i poartă numele. Cea mai mare densitate de evenimente este programată astăzi, când se împlinesc 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg. Teatrul Ploieşti va găzdui, printre altele, lansarea primei colecţii complete de opere a lui Caragiale, o dezbatere despre opera acestuia, o premieră de teatru şi lansarea unui plic filatelic special.
Manifestările de astăzi încep la ora 10.30, în paralel, la statuia de pe Bulevardul Independenţei şi la Muzeul Caragiale din strada Kutuzov. Pentru muzeu, 2012 aduce trei motive de sărbătoare. Pe lângă cele două numere rotunde legate de naşterea şi moartea scriitorului, muzeul împlineşte 50 de ani de existenţă, ocazie cu care astăzi este programată lansarea unei plachete jubiliare 1962-2012. Programul evenimentelor de la muzeu mai include depuneri de flori şi un scurt moment artistic. De la ora 11.15, manifestările se mută la Teatrul „Toma Caragiu". În foaier este programată lansarea unui plic filatelic special, dedicat de Poşta Română aniversării celor 160 de ani. Va avea loc şi vernisarea expoziţiei de pictură „Caragiale în arta plastică contemporană", realizată de Uniunea Artiştilor Plastici şi prezentată până ieri la Galeriile de Artă, urmând ca Primăria Ploieşti să acorde, tot astăzi, premiul pentru cea mai reprezentativă lucrare expusă.
Programul mai include lansarea seriei „Scrieri complete I.L.Caragiale", editate în cinci volume de Academia Romana, în colecţia „Opere Fundamentale".
Spectacole speciale
La fel ca şi în celelalte oraşe mari, teatrul din Ploieşti va pune în scenă mai multe spectacole dedicate acestui eveniment. „La 12.30 este programat un spectacol-lectură, cu sala plină, pentru piesa «Năpasta», în regia lui Cristian Juncu şi în interpretarea actorilor teatrului ploieştean. Este un eveniment special, o premieră pentru Ploieşti, actorii vor interpreta fără costume, decor şi mişcare. Este o piesă la care lucrăm şi care va debuta, ca atare, din luna februarie. De la ora 18.30 este un alt spectacol drag, reluarea, după patru ani, a piesei «O noapte furtunoasă»", ne-a dezvălui Lucian Sabados, directorul Teatrului Ploieşti. Luni, mai este programată o dezbatere despre opera lui Caragiale, la care sunt invitaţi Lucian Sabados, Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judeţene, Horia Gârbea, preşedintele filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, şi scriitorul Gelu Negrea, descris de directorul teatrului ploieştean drept „cel mai interesant critic al lui Caragiale din zilele noastre". „Va fi o masă rotundă, legată de actualitatea inundantă a operei lui Caragiale. Vom avea, cu siguranţă, un program foarte dens. Biletele s-au vândut foarte repede. Dacă mai era nevoie, e un nou semn că, în continuare, Caragiale este foarte iubit", ne-a mai declarat Lucian Sabados.
Iubire de la clasa I
La Muzeul I.L. Caragiale, evenimentele au început încă din weekend, când a avut loc un concurs interjudeţean de teatru dedicat copiilor din clasele I-VIII. La cea de-a cincisprezecea ediţiei a concursului de interpretare „Caragiale - contemporanul nostru", câteva sute de copii din Prahova şi judeţele vecine au reuşit să încânte juriul, compus din actori ai Teatrului „Toma Caragiu". „Copiii şi-au primit rolurile încă din octombrie şi am repetat constant, chiar şi cinci-şase ore pe săptămână, după program. Ei au mai repetat şi acasă, aşa că mulţi din părinţi ajunseseră şi ei să cunoască rolurile. Am mai participat la acest festival şi am observat că, de fiecare dată, copiilor le-a făcut o foarte mare plăcere să joace rolurile din operele lui Caragiale", ne-a povestit Cristina Marin, învăţătoare la Şcoala „Sf. Vasile" din Ploieşti şi coordonatorul unei „trupe" compuse din elevi de clasa a IV-a.
Tot în Anul Caragiale, Primăria Ploieşti şi-a propus să dezvelească în piaţa centrală ansamblul sculptural dedicat dramaturgului, pentru care autorităţile locale au semnat, în 2011, un contract de 800.000 de lei.
Veta şi Ziţa merg în Germania
Actorii teatrului ploieştean vor face un turneu de trei zile în Germania, în perioada 24-27 februarie, urmând să interpreteze piesa „O noapte furtunoasă" pe scenele din Stuttgart, Munchen şi Frankfurt. În a doua jumătate a anului, urmăează alte două premiere, o comedie muzicală a teatrului de revistă, intitulată „Cu Caragiale la Union", şi o piesă a teatrului de păpuşi, aflată încă în lucru.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!