Ploieşti: Ludmila Sfîrloagă este prima femeie preşedinte a Camerei Regiunilor a Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludmila este responsabilă cu relaţiile internaţionale ale Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
Ludmila este responsabilă cu relaţiile internaţionale ale Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România

Este o persoană sentimentală şi o femeie de succes, din anul 2000 fiind consilier judeţean şi având funcţii de conducere în cadrul structurilor Consiliului Europei.

A lucrat ca inginer la Departamentul de Transporturi al Uzinei “1 Mai”  din Ploieşti până în 1995 când s-a hotărât să-şi înfiinţeze o firmă de prestări servicii şi comerţ. “Firma a  mers o perioadă, dar abia când am intrat în politică, mi-am dat seama că asta este ceea ce vreau să fac”, spune Ludmila Sfîrloagă. În anul 2000,  a fost aleasă prima dată consilier judetean. De atunci, a fost  realeasă de încă două ori.

 A fost director al UNCJR

Din 2002  a ocupat funcţia de director al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, iar din 2004 a devenit responsabil cu relaţiile internaţionale ale Uniunii. “Această funcţie presupune tot ce înseamnă legăturile instituţionale ale Uniunii cu alte instituţii sau asociaţii din Europa chiar şi din America. Eu în principal mă ocup de activitatea în Consiliul Europei. Romania are o delegaţie formată din 20 de persoane, iar eu sunt şefa delegaţiei României la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale”.

Munca Ludmilei la Consiliul Europei a început în 2000  ca secretar al delegaţiei României la Congres, ulterior a devenit membru în delegaţia României, iar în 2004 vicepreşedinte. Acum doi ani, Ludmila Sfârloagă a devenit prima femeie din Europa aleasă preşedinta Camerei Regiunilor a Congresului Consiliului Europei.

 Participă la monitorizarea alegerilor din alte ţări

Un lucru esenţial în munca Ludmilei este monitorizarea şi observarea alegerilor, ceea ce deosebeşte Congresul Consiliului Europei de toate celelalte instituţii europene care au autorităţi regionale în componenţa lor.  “Am fost în Macedonia în martie 2009, ultima misiune, când au avut loc alegeri locale şi prezidenţiale, ca şefă a delegaţiei Consiliului. Am participat de asemenea la alegeri în Kosovo, de câteva ori, ca şef al delegaţiei, în Moldova, Ucraina, Azerbaidjan,  la referendumul pentru viitorul Muntenegrului când a fost separarea de Sebia. În general, misiunile mari de observare a alegerilor se fac în noile democraţii”.

Ludmila îşi aduce aminte cu plăcere de vizita în Azerbaidjan, când s-a întâlnit cu consilierul preşedintelui Aliev, considerat al doilea om în stat. “Toată lumea îmi spunea să fiu atentă cum vorbesc, că este o persoană foarte serioasă. În timpul discuţiilor, când l-am intrebat despre promovarea femeilor, mi-a raspuns că acestea sunt prezente  în toate structurile. Atunci eu, neţinând cont de sfaturile primite, am intrebat:    ”Să înţeleg că le apreciaţi şi iubiţi atât de mult încât astăzi toate sunt libere pentru că venind pe drum până aici, eu nu am întâlnit vreuna”. Când a ieşit din sală, reprezentantul special al secretarului general al Consiliului European la Azerbaidjan s-a sprijinit de perete, alb ca varul şi a zis că nu i-a venit a crede.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care sunt proiectele de care sunteţi cea mai mândră?

L.S.: Cel mai important este promovarea femeilor în baza competenţelor şi a reprezentării egale şi echitabile în toate domeniile, atât în Europa, dar mai ales în Romania.  O mare realizare pentru România este înfiinţarea Euroregiunii Marea Neagră cu sediul la Constanţa, care desfăşoară proiecte pentru toate ţările riverane Mării Negre.

Ce v-a marcat cel mai mult din toate misiunile?

L.S.: Pot spune că Marocul şi Siberia au fost două experienţe interesante. Marocul este o experienţă terifiantă, acum eşti într-o zonă de siguranţă maximă, unde nu ai nicio clipă senzaţia că ţi se va întâmpla ceva, iar la câţiva metri te-ai rătăcit pe nişte străduţe înguste unde copiii trag de tine să-ţi ia ultimul ban sau să-ţi rupă geanta de pe umăr. Iar în Siberia când am fost, am crezut că au adus pământ special pentru noi cu roaba pentru că era atât de gras şi de negru de ziceai că e unt.

 Care sunt şansele unui tânăr de a ajunge într-o structură europeană?

L.S: Dacă tinerii vor să intre într-o instituţie europeană ca şi funcţionari au toate şansele pentru că sunt bine pregătiţi, foarte mulţi termină şcoala în străinătate şi au şanse majore de a promova în carieră. În politică, în schimb, constat un anumit conservatorism la nivel european, în sensul în care nu sunt mulţi tineri care sunt aleşi în funcţiile de decizie.

CE-I PLACE

“Imi plac oamenii, întâi. Îmi place sportul, am făcut handbal şi atletism în timpul liceului. Îmi place să citesc foarte mult, să ascult muzică, să dansez. Îmi plac florile şi îmi iubesc familia si căţelul”.

CE NU-I PLACE

“Nu-mi plac oamenii răi şi mincinoşi. Nu-mi place că văd atata saracie, animale care suferă. Omul e bun prin natura lui şi poate ajuta fiinţele vulnerabile aflate în nevoie.Nu-mi place intoleranţa sub nicio formă. Şi nici indiferenţa. Indiferenţa ucide mai mult decât orice altă formă de agresiune”.

PROFIL

Născută
27 mai 1960, Tecuci, judeţul Galaţi

Studii
Facultatea de Mecanică – secţia autovehicule rutiere - Universitatea Braşov

Profesie
inginer

Familie
are un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite