Ploieşti: Dragoş Câmpan, actor şi regizor la teatrul ploieştean
0După ce a jucat pe scena Teatrului „Toma Caragiu” mai mulţi ani, tânărul a decis că este momentul să încerce să fie şi regizor, lucru pe care l-a şi făcut.
După 12 ani de actorie, Dragoş s-a gândit că ar fi momentul să încerce şi altceva, mai ales că regia era un domeniu care îl atrăgea de foarte mult timp, iar înainte să se înscrie la Facultatea de Regie a fost asistent de regie al Adei Lupu şi al lui Alexandru Dabija. „Uşor-uşor am început să-mi pun problema unui spectacol al meu ca să mă pot exprima cumva. Fiind mai conservator din fire am considerat că trebuie să fac şi studiile de specialitate pentru a pune un spectacol în scenă”, spune tânărul.
Prima piesă pe care şi-a propus să o regizeze într-un teatru profesionist şi-a dorit să fie realizată împreună cu colegii lui din trupa ploieşteană, lucru care s-a şi realizat. De curând, la „Toma Caragiu” a avut loc premiera oficială a piesei „True West”, a cărei regie o semnează. „Eu fiind actor de formaţie îmi place această parte a regiei care pune în valoare actorul. Această meserie este calea pe care mi-am dorit să merg şi am avut şi această oportunitate să lucrez cu colegii mei aşa cum mi-aş fi dorit şi eu să pot lucra la rândul meu cu un regizor. Din anumite puncte de vedere este mult mai greu să realizezi regia pieselor pentru că responsabilitatea este mult mai mare, trebuie să ai acea privire de ansamblu şi să coordonezi întregul proiect, de la decoruri, costume la celelalte”, mai spune tânărul.
Unul dintre cele mai importante texte americane
Piesa pe care Dragoş Câmpan a regizat-o, „True West” reprezintă unul dintre cele mai importante texte americane scrise sa Sam Shepard. Această piesă a fost pusă în scenă de peste 100 de ori în Statele Unite ale Americii, rolurile fiind atribuite unor actori cu mare greutate, cum ar fi Bruce Willis şi John Malcovici, dar şi în Europa sau Asia, însă în România, „True West” nu a fost pusă în scenă niciodată până la premiera teatrului Ploieştean. Potrivit regizorului, piesa are profunzime şi este menită să schimbe ceva în gândirea spectatorilor. „Începi să-ţi pui nişte probleme după ce vezi piesa asta”, spune Dragoş.
În plus, finalul ales de regizor este unul foarte interesant, care dă posibilitatea celor prezenţi în sală să aleagă dacă este un final fericit sau unul nefericit. „Piesa mi se pare că are un text nu foarte uşor, are şi părţi de comedie dar şi o componentă psihologică şi asta îl face, după părerea mea, mai interesant”, spune tânărul. De altfel, Dragoş este de părere că reacţia publicului a fost pe măsura aşteptărilor lui şi că spectatorii au fost foarte receptivi şi au primit cu entuziasm premiera.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
De cât timp eşti actor la „Toma Caragiu”?
D.C.: Sunt actor la teatrul ploieştean din 1997 şi am jucat până acum cam în 30 de spectacole, atât la teatrul din Ploieşti cât şi la cele din Bucureşti sau din ţară şi am ajuns chiar şi în turnee în străinătate. Ca actor am avut foarte multe bucurii şi satisfacţii, am lucrat cu majoritatea regizorilor importanţi din România şi ăsta a fost un mare privilegiu pentru mine.
Cu ce nume mari ale regiei au colaborat ca actor?
D.C.: Am jucat piese regizate de Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Gelu Colceag, Felix Alexa şi încă mulţi alţii. M-am apropiat de teatru prin muzică, am descoperit această artă la 20 de ani deşi la piese de teatru obişnuiam să merg încă de când eram foarte mic, împreună cu părinţii sau cu bunicii. Pur şi simplu am căutat ceva care să mă atragă aşa am descoperit partea cu teatrul, am zis că o să fac şcoala de actorie şi apoi o să mai văd eu.
CE-I PLACE
Tânărul spune că cel mai mult îi place muzica, la un moment dat chiar a cântat pop-rock, de la 18 la 20 de ani, Deşi a reperat de multe ori la sală şi în studioul de înregistrări, având peste 100 de piese compuse şi cântate, nu a scos pe piaţă niciun album, iar totul a rămas la faza de proiect.
CE NU-I PLACE
„Cumva nu-mi place că în România lucrurile de valoare sunt foarte repede date la o parte şi nu reuşim să promovăm aceste lucruri. Ele ar trebui să se vadă, să fie scoase în faţă, dar noi uităm prea repede de ele şi nu ştim să păstrăm ce este bun”, spune Dragoş.
PROFIL
Născut
8 septembrie 1969, Bucureşti
Studii
Facultatea de Actorie şi de Regie
Familie
Divorţat, are un băieţel de patru ani