Cum se prepară sucul natural de vâsc şi ce proprietăţi benefice are
0Legendarul vâsc, o plantă semi-parazitară ale cărei calităţi vindecătoare sunt cunoscute de sute de ani, are, pe lângă clasicele ceaiuri recomandate pentru stimularea metabolismului, şi o formă de utilizare mai puţin folosită: sucul proaspăt preparat din frunze şi tulpină.
Planta cu frunze veşnic verzi, pieloase, alungite, verzi-gălbui, cu flori unisexuate - monoice, grupate câte trei în vârful ramurilor şi cu fructele de forma unor bobiţe albicioase, are recomandări medicinale doar dacă e recoltată de pe anumite specii-gazdă (copaci pe care planta se dezvoltă).Recomandate sunt mesteacănul, bradul,frasinul, mărul şi părul.
Trebuie evitată utilizarea vâscului care creşte pe arţar, tei, salcie şi plop (considerat toxic). Este bine de ştiut că vâscul medicinal are fructele grupate câte trei, iar cel fără valenţe terapeutice are fructele grupate în ciorchine.
„Compoziţia chimică a plantei diferă puţin, în funcţie de planta parazitată. În vâsc s-au identificat saponozide triterpenic, beta-amarină şi derivtţi ai acidului oleanolic, alfa şi beta viscol, amine, aminoacizi liberi, substanţe grase precum acid oleic, linoleic, vilamincle C şi E, mucilagii, substanţe glicozidice (siringina), zaharuri, viscotoxina (polipeptina care se inactivează prin încălzire şi hidroliza), acid viscic, un potizaharid cu acţiune antitumorală, săruri minerale etc”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.
Sedativ şi tonic cardiac
Planta este recomandată pentru calităţile sale de tonic cardiac, vasodilatator coronarian şi periferic, sedativ, antispastic şi imunostimulent nespecific. Vâscul are şi capacitatea de a influenţa pozitiv funcţionarea întregului sistem glandular şi este recomandat pentru stimularea metabolismului.
Specialiştii îl recomandă şi pentru ameliorarea fenomenelor secundare legate de o tensiune arterială anormală, cum ar fi congestia cerebrală, senzaţiile de ameţeală, vajaitul în urechi şi tulburările de vedere.
Ajută la tratarea sterilităţii
Cea mai comună formă de administrare este, ca în cazul celor mai multe plante mdicinale, ceaiul, însă există şi o formulă mai puţin utilizată cu virtuţi terapeutice confirmate: sucul.
Sucul proaspăt se prepară din frunzele şi tulpinile proaspete, spălate şi presate în stare umedă cu ajutorul storcatorului electric. Se administrează din acest suc câte 25 picături în puţină apă, dimineaţă pe stomacul gol, cu o jumătate de ora înainte de micul dejun, şi seara, a înainte de culcare. Sucul propaspăt administrat astfel ajută la tratarea sterilităţii la femei", precizează Elena Badea.