Cum se face înregistrarea reşedinţei în străinătate. Actele doveditoare necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

În general, pentru primele trei luni de şedere în alt stat membru ale Uniunii Europene, în calitate de cetăţean al UE nu sunteţi obligat să solicitaţi un document care să confirme faptul că aveţi dreptul de a locui pe teritoriul respectivei ţări. În unele ţări din UE însă, s-ar putea să se aplice obligaţia de a vă semnala prezenţa încă de la sosire.

În aproape toate ţările UE, abia după trei luni de la sosirea pe teritoriul respectivului stat, este posibil să vi se ceară să vă înregistraţi pe lângă autorităţile locale - în general, poliţia sau primăria -  care vă vor emite un certificat de înregistrare.

În primul rând, aveţi nevoie de o carte de identitate sau de un paşaport valabil, iar în funcţie de categoria în care vă încadraţi, şi de alte documente. 

Spre exemplu, dacă sunteţi angajat/lucrător detaşat în străinătate, aveţi nevoie şi de adeverinţa de salariat sau de încadrare în muncă din partea angajatorului.

În cazul în care sunteţi lucrător independent, aveţi nevoie de o dovada a acestei calităţi.

Dacă sunteţi pensionari, trebuie să depuneţi o dovadă că aveţi asigurare completă de sănătate, dar şi dovada că vă puteţi întreţine singur, fără a fi nevoit să solicitaţi ajutor pentru venit (resursele pot proveni din orice sursă).

În cazul în care sunteţi elev/student, e nevoie de o dovadă că sunteţi înscris la o instituţie de învăţământ autorizată, o dovadă că aveţi asigurare completă de sănătate, o declaraţie care să arate că dispuneţi de suficiente resurse pentru a vă întreţine singur fără a fi nevoit să solicitaţi ajutor pentru venit (şi aici, resursele pot proveni din orice sursă).

Ce se întâmplă după înregistrare 

După ce vă înregistraţi veţi primiţi un certificat de înregistrare, documentul vă confirmă dreptul de a locui în ţara respectivă.

"Certificatul trebuie emis imediat. Nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate care li se eliberează cetăţenilor ţării gazdă.Certificatul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicaţi autorităţilor locale eventualele schimbări de adresă", precizează site-ul UE, europa.eu.

Iată AICI (Alegeţi ţara) unde şi cum vă puteţi înregistra în ţara-gazdă. 

Semnalarea prezenţei pentru şederi de scurtă durată (mai puţin de 3 luni)

Pentru a vă semnala prezenţa aveţi nevoie doar de cartea de identitate sau de paşaport; dacă sunteţi însoţit de membri de familie care nu sunt cetăţeni ai UE, aceştia vor avea nevoie de paşaport. Procedura de înregistrare ar trebui să fie gratuită. Dacă staţi la hotel, în general trebuie doar să completaţi un formular special. Hotelul se va ocupa de restul formalităţilor.

Dacă în ţara care vă interesează pentru reşedinţă este obligatoriu să vă înregistraţi, riscaţi să primiţi o amendă dacă nu respectaţi această procedură, dar nu puteţi fi expulzat din acest motiv.

 

"În multe ţări, este nevoie să aveţi permanent asupra dumneavoastră certificatul de înregistrare şi cartea de identitate sau paşaportul. În caz contrar, puteţi fi amendat, dar nu puteţi fi expulzat din acest motiv", precizează  europa.eu..

În cazul în care aveţi probleme cu obţinerea certificatului de înregistrare, puteţi apela la serviciilele de asistenţă disponibile pentru cetăţenii UE.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite