Casa unui preot a fost transformată în cantină socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 persoane beneficiază
zilnic de o masă caldă FOTO: Denis Grigorescu
11 persoane beneficiază zilnic de o masă caldă FOTO: Denis Grigorescu

11 persoane nevoiaşe primesc zilnic o masă caldă într-o casă din centrul Piteştiului unde a locuit timp de peste şase decenii preotul Marin Drăguşin, decedat în 2014. Dorinţa preotului a fost a după moartea sa casa să fie transformată în centru social. Succesorul său, preotul Ion Popescu, actualul paroh al Bisericii Sf. Ioan din Piteşti, a înfiinţat o cantină socială.

Preotul Marin Drăguşin, decedat în 2014, a slujit peste 50 de ani la biserica Sf. Ioan din Piteşti, iar dorinţa sa a fost ca după ce va trece în nefiinţă casa în care a locuit să fie transformată în centru social.

”Înfiinţarea cantinei sociale a fost un vis născut din exemplul sfinţilor părinţi ai Bisericii, care şi-au dat averile către Biserică şi care au fost exemple de milostenie în numele lui Iisus. Al doilea motiv legat de deschiderea cantinei sociale au fost criticile aduse de mass media la adresa Bisericii. Ne-am gândit să facem cantina nu ca să demonstrăm ceva, este bine să facem şi noi ceva. A treia motivaţie: am văzut mulţimea de oameni amărâţi care bat porţile bisericii noastre. Cu ajutorul unor sponsori şi al unor oameni de bine am investit aici aproximativ 150.000 de lei. Casa, care este din perioada interbelică are acum apă curentă, încălzire centralizată, bucătărie complet utilată, mese, scaune. Am făcut un studiu social în biserica noastră şi la final am ales 11 persoane cu adevărat nevoiaşe, unele dintre ele neavând nici măcar un acoperiş deasupra capului. O parte dintre cei 11 beneficiari nu au niciun venit. Condiţia a fost să vină să mănânce aici, nu să le dăm mâncare la pachet”, spune preotul Ion Popescu.

casa preot marin dragusin transformata cantina sociala 01

Cantina socială a fost deschisă în noiembrie 2017, hrana fiind adusă zilnic de la o firmă de catering. ”Doresc să măresc în viitor numărul celor care beneficiază de o masă caldă. Vreau să mai aduc nişte mese, să le pun afară. Ne dorim ca într-un viitor mâncarea să fie gătită în bucătăria proprie, după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile”, mai precizează preotul Ion Popescu.

Părintele Marin Drăguşin, cel care a dorit ca locuinţa în care a stat să fie transformată în centru social după moartea sa, era cunoscut şi ca un om cu un mare suflet caritabil, mereu aproape cu fapta şi cu vorba de cei sărmani sau aflaţi în suferinţă. În 2001, un eveniment nefericit survenit în familia preotului Marin Drăguşin, decesul celui mai tânăr frate al său, preotul Valeriu Drăguşin, a fost momentul hotărâtor ce a declanşat un proiect caritabil de excepţie, Fundaţia Sf. Ioan. Cei patru fraţi rămaşi în viaţă, împreună cu familia celui decedat, au hotărât să împlinească testamentul tatălui lor, preotul Nicolae Drăguşin, care a dorit ca după moartea sa gospodăria pe care o lasă în urmă în satul Drăgoleşti din comuna argeşeană Cotmeana să fie transformată într-un aşezământ caritabil, în memoria sa şi a părinţilor săi.

Cu câţiva ani înainte să moară, preotul Drăguşin a realizat un cămin de bătrâni în gospodăria părintească

Astfel, cei şapte moştenitori au hotărât să renunţe la dreptul lor în favoarea unuia dintre frati, pr. Marin Drăguşin, pe care l-au desemnat să împlinească voia părintelui lor, prin înfiinţarea unei fundaţii, al cărei patrimoniu se constituia din gospodăria moştenită. Şi, după mai mulţi ani de eforturi, în gospodăria părintească s-a realizat un cămin de bătrâni ce poate găzdui până la 20 de persoane. Tot în satul natal, preotul Drăguşin şi fraţii săi au ctitorit o biserică.

Preotul Marin Drăguşin a avut şi curajul de a organiza concerte de colinde în plin comunism. Piteştiul era considerat însă un „oraş roşu”, iar un concert de colinde stârnea multe suspiciuni. Cu toate acestea, în 1968, părintele Drăguşin a avut curajul să ofere piteştenilor primul concert de colinde, mai întâi la Biserica „Sf. Ioan” şi apoi în public, lucru care n-a scăpat ochiului vigilent al Securităţii, părintele Drăguşin fiind chemat la interogatorii. Răspunsul său a fost unul simplu şi l-a scos din culpă: „Cultul creştin-ortodox este singurul recunoscut în ţară şi nu poate fi decât spre binele poporului să-şi cunoască tradiţiile”.

De la 1 septembrie 1963 şi până la 1 iunie 2001 Marin Drăguşin a fost preotul paroh al Bisericii Sf. Ioan din Piteşti, slujind la această biserică apoi încă 13 ani, până în anul în care s-a stins din viaţă. ”De unde te-ai pensionat ai dreptul să rămâi să slujeşti ca voluntar, ca pensionar aşa încât eu nu m-am despărţit de această biserică nici la vârsta de 82 de ani”, spunea cu câţiva ani înainte să moară părintele Drăguşin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite