Zona Bowling, raiul şobolanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţii ale primăriei pline de gunoaie
Spaţii ale primăriei pline de gunoaie

Între Ştrand şi Bazinul Olimpic, ruinele complexului comercial zac îngropate sub gunoaie deşi aici trebuia să fie un centru de agrement. Municipalitatea promite, de aproape doi ani, că acolo vor amenaja ceva, cel mai probabil, o parcare modernă.

Ruinele fostului centru comercial, populat, până acum doi ani, de mici comercianţi cu mici consignaţii, a devenit spaţiu de depozitare a gunoaielor prin care colcăie şobolanii. Piteştenii care locuiesc în cartier, ocolesc temători zona. Pentru că reprezintă un „acoperiş deasupra capului“, din când în când, mai ales primăvara, vara şi toamna, acolo dorm oameni ai străzii. „Eu am stat acolo câteva nopţi, dar mai pe toamnă. Acum am plecat în altă parte, că acolo era mult prea frig. Mă mai primeşte o rudă din Piteşti să dorm sub o sală“, spune o cerşetoare care vine tocmai din Câmpulung.


În această perioadă, însă, au rămas doar resturile de haine, alimente, mirosul înţepător de urină, pe scurt, gunoi în toată regula.
 „Am văzut din stradă ce de gunoi s-a strâns. Gunoi peste tot, e deprimant, mai ales că veneam cu copii aici la Orăşel, sau la patinoar“, spune Daniel Ginea, unul dintre piteştenii care trec frecvent prin faţa zonei respective.


Planuri multe, nimic concret   
Comercianţii din zona Bowling au fost mutaţi aproximativ acum doi ani pentru că municipalitatea a vrut să pună capăt speculei de acolo. De atunci, nimic nu s-a mai întâmplat. În tot acest timp s-au căutat soluţii pentru utilizarea zonei respective în vreun fel. Rezultatul a fost acumularea de gunoaie în ruinele ceva mai înalte de un metru. S-a dorit construirea unei baze sportive, apoi a venit ideea unui parc de agrement, a unei parcări, s-a vrut chiar reînfiinţarea unei mici pieţe. Nimic concret, însă. Ultima găselniţă a edililor Piteştiului, în vara anului 2009, a fost amenajarea unor spaţii comerciale ambulante, în regim de piaţă de legume şi fructe. Idee rămasă însă doar la acest stadiu.... de idee.


„Revenim la parcare“
La momentul actual, cea mai plauzibilă variantă (pentru că nici acum nu se ştie clar ce destinaţie va avea acel teren cu cele câteva resturi de construcţii) este aceea de a contrui o parcare modernă, lucrările urmând să înceapă cândva anul acesta, nu se ştie exact când. „În acea zonă vom face o parcare modernă, lucrare inclusă într-un proiect amplu, finanţat din fonduri europene“, promite viceprimarul Cornel Ionică. Proiectul se află acum în fază de avizare de către Comisiiliul European, urmând apoi finanţarea propriu-zisă. Proiectul este de anvergură. Cu cei 38,6 milioane de euro pe care edilii speră să-i obţină de la Consiliul Europei se intenţionează reabilitarea podurilor de peste Argeş, realizarea Pasajului Podul Viilor, amenajarea parcării la Bowling, amenajarea parcului Ştrand şi a altor câteva zone verzi. „Imediat ce primim banii, începem lucrările. Varianta realizării unei parcări nu este sigură, dar este, în acest moment, cea mai plauzibilă“, explică viceprimarul.

Locuitorii ocolesc, indiferenţi, zona
Piteştenii s-au obişnuit să ocolească zona şi să ignore cu desăvârşire mormanul de gunoi. Asta deducem din faptul că la Direcţia de Sănătate Publică nu a fost înregistrată vreo reclamaţie cu privire mizeria acumulată în aceste spaţii. Însă, „fiind vorba de domeniul public, Primăria riscă amendă contravenţională, dacă cei de la Corpul de Control al Direcţiei de Sănătate Publică se autosesizează şi constată verun pericol pentru sănătatea publică din cauza acestor gunoaie“, spune directorul adjunct al DSP Argeş, dr. Maria Păun.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite