Secretele celui mai bun magiun din Europa
0Făcut din produse 100% naturale, fără conservaţi sau coloranţi şi fără adaos din zahăr, Magiunul de Topoloveni a fost desemnat, „cu ochii închişi”, cu premiul „Superior Taste Award”, de către International Taste and Quality Institute din Bruxelles.
Produsul este unic în Europa, iar reţeta de producţie a fost creată şi desăvârşită la fabrica din Topoloveni. Ingredientele pentru produsul minune sunt doar prunele, cele româneşti, de mai multe soiuri.
Firma Sc Sonimpex Serv Com SRL este cea care a creat şi înregistrat acest produs a investit 500.000 de euro pentru această fabrică şi pentru recunoaşterea oficială a unicităţii şi originalităţii magiunului.
Reţetă din 1914
Directorul de producţie care se ocupă de toate detaliile ca magiunul să iasă perfect este Cecilia Găgeanu, cea care a preluat şi desăvârşit o reţetă pe care o deţine de la bunica sa. Reţeta datează din anul 1914, dar cu ajutorul tehnologiei de azi s-a ajuns la realizarea unui produs perfect sănătos, 100% natural, foarte „compact”. Procedeul de producţie include fierberea în recipiente deschise a pulpei de prună, până la evaporarea aproape totală a apei. Prunele sunt atent alese şi perioada de culgere este şi ea foarte importantă. Fructul trebuie să fie bine copt, astfel încât să se desfacă bine de pe sâmbure. „La obtinerea magiunului se foloseşte metoda fierberii în duplicate deschise, pentru ca apa să se evaporeze în mod natural. Nu se adaugă zahăr, coloranţi sau conservanţi. Este important şi când sunt culese fructele, care este gradul de coacere pentru ca gustul să fie cel dorit de noi şi să aibă o cantitate suficientă de zahăr”, Cecilia Găgeanu.
Prunele de Bistriţa dau o aromă aparte
Fructele sunt achiziţionate de la sfârşitul verii şi începutul toamnei, lunile august-septembrie, în funţie de soi. Unele sunt mai dulci, altele mai acrişoare, au arome diferite şi totul trebuie bine gândit pentru ca magiunul să îndeplinească toate condiţiile de calitate. Reprezentanţii Sonimpex cumpărăr fructele de la persoane fizice sau juridice, din toate colţurile ţării. Dar prunele sunt diferite şi în funcţie de zonă. Spre exe,plu, doar în Bistriţa, se cultivă un soi aparte din aceste fructe. „Ca un mic secret al nostru, folosim fructele de Bistriţa. Aici există un soi de prune care dau o aromă aparte magiunului”, spune creatoarea actualei reţete, Cecilia Găgeanu este directorul tehnic în această fabrică și ea supraveghează tot procesul tehnologic.
Magiun ca la bunica
Magiunul de Topoloveni este făcut din patru sau cinci soiuri diferite de prune, combinate în proprţii exacte, cu un anumit grad de coacere. Poate de aici vine gustul deosebit. „Magiunul de Topoloveni are caracteristici organoleptice deosebite care păstrează aroma, gustul şi savoarea produselor tradiţionale, produse care reamintesc candoarea copilăriei, când bunica pregătea asemenea bunătăţi. Produsul este puteric vitaminizant, mineralizant, energizant datorită condiţiilor menajante în care sunt procesate cele 4-5 soiuri de prune proaspete româneşti.”, spune Bibiana Dolores Stanciulov, managerul companiei producătoare.