Satul copilăriei tale, la Muzeul Goleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodăriile din toate zonele ţării redau civilizaţia de la mijlocul veacului XIX. Muzeul viticulturii şi pomiculturii în aer liber de la Goleşti este considerat unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee etnografice din România, întâiul  dedicat ocupaţiilor poporului român. Cele 35 de ansambluri de arhitectură tradiţională reunesc aproape 150 de monumente de tezaur.

Dacă te-ncearcă dorul de copilărie, de prispa veche pe care stăteai s-asculţi poveştile bunicilor sau de şopronul sub care se-ascundeau balaurii plăsmuiţi de inchipuirile vremurilor petrecute la ţară, dă o fugă până la Goleşti.

La nici 15 minute de Piteşti găseşti satul vechi, autentic, frumos şi curat, în toată splendoarea lui. Cele 35 de gospodării ţăraneşti aduse din principalele zone viticole şi pomicole ale ţării, aşezate sub forma unui sat românesc, te poartă, pe rând, prin toate provinciile istorice naţionale.

Fiecare gospodărie are, pe lângă casa de locuit, toate dependinţele aferente. Nu-ţi trebuie decât un strop de imaginaţie să-i vezi la lucru, sub arşiţa soarelui sau pe marginea cerdacului, trăgându-şi răsuflarea, pe gospodarii satelor de altădată. Îci-colo, dai cu ochii  de uneltele şi vasele specifice celor două ocupaţii principale: viticultura şi pomicultura, ca apoi s-ajungi la cramele, conacele de deal şi povernele vechi de  mai bine de 100 de ani.
De o parte si de alta a drumului de ţară ce şerpuieşte printre bătrânele case găseşti şi un han autentic, o biserică veche de lemn, o şcoală şi chiar o primărie, aşezate aidoma ca-ntr-un sat obişnuit.

Muzeul Goleşti este unic în ţarã, nu numai ca temã, ci si ca material acumulat, fiind nu doar un obiectiv turistic, ci un adevărat centru de documentare. 
Valoarea istoricã, ştiinţificã şi social-culturalã a exponatelor a fost recunoscută de numeroşi specialişti din ţară şi din străinătate, multe dintre obiecte fiind  trimise la expoziţiile temporare de mare ţinutã organizate în România şi în afară, bucurându-se de o apreciere unanimã.

“Un univers amplu, complex, reconstituit după modele arhaice!  În cele 35 de ansambluri de arhitectură tradiţională putem număra aproape 150 de monumente de tezaur. Este  vorba despre o reconstituire de mare valoare culturală a tradiţiilor materiale şi spirituale ale civilizaţiei secolului XIX.”, spune Filofteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.

Satul pe care l-aţi văzut în filme

Nu de puţine ori, Muzeul Goleşti a fost folosit de cinematografia românã si străinã pentru realizarea unor filme artistice şi documentare. Ciuleandra, Viaţa la ţară, Tezaurul de la Pietroasa, Haiducii, Vlad Ţepeş, Iancu Jianu, Trandafirul galben, Bătălie pentru Roma, şi multe altele au scene memorabile filmate chiar aici. 

Programul de vizitare

Muzeul este deschis zilnic, între orele 8.00 şi 16.00 (luni închis). Pentru adulţi, vizitarea secţiei în aer liber costă 7 lei. Copiii, elevii, studenţii şi pensionarii plătec numai 2 lei. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite