Au început lucrările la parcul european din Piteşti (VEZI FOTO!)
0Distracţiile în aer liber din Muntenia se vor muta, de anul viitor, în Parcul „Lunca Argeşului” din Piteşti, care se va întinde pe 24 de hectare.
Zona liniştită de la intrarea în Piteşti dinspre Mioveni a fost invadată de tractoare, excavatoare şi muncitori, iar zgomotul drujbelor completează atmosfera unui adevărat şantier. De câteva zile, angajaţii societăţilor de construcţii: Apartamentul, Zeus şi Selca au început lucrările la o investiţie care ajunge la valoarea totală de 40 de milioane de lei şi care se vrea o zonă de agrement nu numai pentru argeşeni, ci pentru turiştii din întreaga ţară. Este vorba despre Parcul Lunca Argeşului, care va pune în valoare atât frumuseţea râului cu acest nume, cât şi naturaleţea pădurii unde va fi amplasat, care până mai ieri a purtat numele de Zăvoi.
Click pe poze pentru a vedea galeria foto!
Sălbăticia se transformă în civilizaţie
Proiectul aparţine Primăriei şi este finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, Piteştiul fiind pol de dezvoltare urbană. Concret, zona lăsată în paragină, în care îşi făceau veacul până de curând oamenii străzii sau rromii care veneau cu căruţele şi îşi instalau corturile în sezonul cald, va deveni unul dintre cele mai moderne parcuri din ţară, care se va întinde pe 24 de hectare.
„Această zonă insalubră, care era demult în planul nostru pentru a fi reabilitată, va deveni un parc de talie europeană. A fost o gândire a noastră demult, am găsit finanţare prin fonduri europene şi ne bucurăm că lucrările au demarat. Va fi cel mai mare parc de acest gen din judeţ şi printre primele din ţară”, a spus Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului.
Amenajările din parc vor afecta o suprafaţă de 3,5 hectare din totalul de 24, iar reprezentanţii Primăriei dau asigurări că tăierile de arbori nu vor fi decât accidentale şi sub supravegherea reprezentantului Ocolului Silvic Piteşti.
Patinoar, terenuri de sport şi teatru de vară
Parcul „Lunca Argeşului va fi o alternativă perfectă de petrecere a timpului liber pentru vizitatorii de toate vârstele. Copiii vor beneficia de locuri de joacă organizate pe vârste, piste pentru biciclete şi role şi un patinoar, adulţii se vor plimba pe aleile care vor avea o lăţime de 2,5 metri, vor putea merge la discoteca în aer liber sau la teatrul de vară, vor juca tenis sau fotbal în spaţiile respective, iar bătrânii vor avea locuri special amenajate pentru o partidă de şah.
Parcul va avea trei porţi de acces: prima, dinspre Publitrans, va fi cea principală, a doua va permite intrarea dinspre podul de peste râul Argeş, iar cea de-a treia va fi amenajată la colonia ACH. Pentru vizitatorii care vor veni cu maşinile va fi realizată o parcare ecologică fără plată, cu o capacitate de 76 de locuri.
Aleile carosabile vor fi pe structura drumului forestier existent, iar în lateral sunt planificate pistele de biciclişti şi cele pentru role, marcate cu vopsea. În perimetrul pistelor vor fi suprafeţe de protecţie cauciucate sau elastice, pentru a preîntâmpina accidentările.
Platforme belvedere pe malul Argeşului
Spre deliciul vizitatorilor, parcul este prevăzut şi cu două fântâni arteziene, una pietonală şi alta dinamică, amplasate la intrarea principală. În plus, turiştii dornici să vadă panorama râului Argeş vor putea admira peisajul de pe cele 20 de platformele belvedere, amplasate pe mal, care vor putea fi utilizate şi de pescari.
„Acest proiect face parte din cele 12 care se vor implementa prin Axa 1, fiind primul care a fost evaluat şi pentru care s-a semnat contractul de finanţare. Sunt bucuroasă că au început lucrările, pentru că parcul va fi foarte frumos, o adevărată atracţie pentru localnici şi turişti”, a spus Marcela Bădescu, şef Serviciu Dezvoltare şi Managementul Proiectelor, din cadrul Primăriei Piteşti.
Parcul va fi dat în folosinţă vara viitoare, iar intrarea va fi gratuită.
Detaliile proiectului
Valoarea totală a proiectului – 40.592.065 lei, din care contribuţia UE – 15.637.224 lei;
Data finalizării lucrărilor (conform proiectului) – 30 octombrie 2012;
Constructori: SC Selca SA, SC Zeus SA, SC Apartamentul SA
Obiectiv pentru turişti
Turiştii care vor dori să viziteze Parcul Lunca Argeşului trebuie să ştie că mai există un obiectiv natural care trebuie să fie inclus în itinerariul lor, respectiv Parcul Trivale, cu pădurea care se întinde pe 7000 de hectare şi care, în 1939, a fost declarată monument al naturii. Aici, există 10 specii de plante rare, în pericol de a dispărea.