Piatra Neamt: Pe drumuri de munte, acasă la Hogaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care trec pragul clădirii în care a locuit prozatorul pot respira epoca de început de secol XX. Casa veche de mai bine de un secol adăposteşte singurul muzeu memorial din oraş dedicat unui scriitor.

Situată în centrul oraşului , casa memorială Calistrat Hogaş este deschisă publicului larg de mai bine de şapte decenii. În 1939, Sidonia, cel mai apropiat  copil al prozatorului, a organizat într-unul din birouri prima expoziţie cu obiectele personale ale scriitorului. Muzeul a fost deschis oficial în 1969, dar expoziţia de bază arată aşa din 1994, după efectuarea reparaţiilor capitale. „Am reconstituit casa după cartea de memorii «Tataia» a Sidoniei. Am vrut să readucem atmosfera din vremurile în care Calistrat Hogaş a trăit aici, iar pentru asta am refăcut chiar şi zugrăveala pe culori a camerelor aşa cum era la început de secol XX“, spune muzeograful Emil Nicolae. 


Incursiune în „Comandamentul“ literar


Muzeul este structurat pe şase încăperi care aduc în atenţia vizitatorilor obiecte ale scriitorului şi ale familiei. „Pot fi văzute pălăria, busola, pelerina, o cană cu apărătoare pentru mustăţi primită de prozator. Nu există vreo fotografie cu «Pisicuţa», iapa cu care călătorea în munţii Neamţului, dar a rămas mărturie scrumiera făcută de Hogaş dintr-o copită“, mai spune muzeograful. În interior, vizitatorii pot admira expus pe perete, un covor Jubileu de la instaurarea monarhiei în România, sobele nemţeşti făcute de meşteri din Ardeal. Covorul, ţesut în serie limitată în atelierele de la Agapia nu a putut fi expus înainte de 1989.


Tot în casa lui Hogaş sunt expuse un instrument cu coarde din Coreea primit de prozator şi o achiziţie mai nouă, pianina Sidoniei. „Hogaş locuia aici numai primăvara şi vara. Era «comandamentul» lui literar de unde pleca cu Pisicuţa pe drumuri de munte“, mai spune Emil Nicolae. Muzeul, situat chiar pe strada care poartă numele prozatorului, reprezintă o mărturie încă vie a imaginii târgului la început de secol XX.

Casa, construită din bârne de stejar tencuit, respectă arhitectura în stil moldovenesc şi a supravieţuit după mai multe lucrări de renovare. Hogaş a locuit aici din anul 1871, atunci când s-a căsătorit cu Elena, fiica protopopului Costache Gheorghiu, cel care i-a lăsat  imobilul de zeste. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, iar preţul biletului este de 2 lei pentru elevi, studenţi şi grupuri mai mari de zece persoane, respectiv 3 lei pentru adulţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite