Neamţ: Parabolicele au invadat oraşul
0Sute de antene satelit dau un aspect inestetic faţadelor de bloc din municipiu
Pietrenii au înţesat faţadele imobilelor cu antene primite la promoţiile speciale practicate de firmele
de specialitate.
Moda antenelor parabolice a prins de minune la pietrenii care sunt în goana după oferte. Pachetele de servicii la preţuri mici i-au convins repede pe locatarii care nu au cablu să profite de situaţie. Trendul predomină în cartiere, unde „lighenele“ stau agăţate lângă rufele puse la uscat, conferind imobilelor un aspect de mahala.
Promoţiile nu sunt întotdeauna profitabile
Mulţi pietreni care s-au îngrămădit să încheie contracte cu firmele de parabolice regretă pasul făcut. Îi împiedică însă înţelegerea semnată pe durata a doi ani, conform căreia beneficiarii trebuie să-şi achite taxa lunară indiferent de situaţie.
„Eu am vrut să plec din ţară pentru şase luni şi am cerut o deconectare temporară. Mi s-a răspuns că trebuie să plătesc indiferent dacă locuieşte sau nu cineva în casă în acea perioadă. Dacă vreau să reziliez contractul trebuie să achit integral cât m-ar costa pe doi ani“, a spus indignată Mioara Handaric, clientă a unei firme care distribuie antene parabolice.
Dorul de casă şi de graiul românesc i-a transformat pe „stranierii“ întorşi în concediu în principalii clienţi ai parabolicelor pe perioada verii. Aceştia contractează firma în România, dar duc reciverul peste graniţă.
„În luna august creşte, de obicei, cererea de instalări de antene pentru satelit. Recepţia prin satelit câştigă teren în faţa cablului. În mod legal, receptoarele nu pot fi scoase peste graniţă, dar Italia este plină de antene luate de la furnizori de programe din România“, a declarat Cristian Andrei, operator la o firmă de transmisie a programelor tv prin satelit. În România nu există în acest moment vreo lege care să impună o ordine în montarea „lighenelor“ la ferestre.
Primăria nu poate să intervină
Blocurile din Piatra Neamţ vor rămâne „tapetate“ cu antene satelit. „Acestea, ca şi aparatele de aer condiţionat sunt exceptate de la autorizaţie, aşa că noi nu avem cum să împiedicăm pietrenii să monteze câte vor. Mai vin reclamaţii la Primărie, pentru că sunt inestetice, dar noi nu avem cum să stopăm fenomenul“, a declarat Dan Florea, arhitectul şef al Primăriei Piatra Neamţ.