Pelerinaj extrem pe Ceahlău de Schimbarea la Faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, credincioşii iau în piept traseele de pe Ceahlău pentru a participa la slujba de hram a mănăstirii din vârful masivului. Efortul pelerinilor se soldează, deseori, cu accidente sau probleme de sănătate

Sărbătoarea Schimbării la Faţă aduce an de an, pe 6 august, puhoi de credincioşi care urcă Ceahlăul pentru a participa la slujba oficiată la mănăstirea din vârf de munte. Tradiţia veche de secole, a fost reluată după 1990, fiind întreruptă în perioada comunistă.

„Pelerinajul spre acest tabor românesc s-a născut acum peste 400 de ani. Ani la rând, ierarhii Bisericii noastre au urcat muntele pentru a binecuvânta locaşurile de rugăciune ale sihaştrilor”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pentru sătenii care locuiesc la poalele muntelui exista tradiţia să urce cu o zi înainte de sărbătoare pe munte, pentru a prinde răsăritul de a doua zi sus pe munte. Dimineaţa, oamenii se sculau în picioare, cu faţa spre răsărit, şi mulţumeau divinităţii că li s-a dat prilejul să mai urce încă un an pe munte. Rămâneau sus până după masa de prânz, apoi coborau, pentru a ajunge în sat înainte de apusul soarelui.

În zilele noastre, ca să ajungă la slujba care începe la 9.30, cei mai mulţi pelerini se pornesc la drum cu noaptea-n cap, deoarece niciunul din cele şapte trasee marcate în Parcul Naţional nu poate fi parcurs în mai puţin de 3 ore.

„Cel mai scurt traseu este prin Lutul Roşu, se face în trei ore, chiar dacă are porţiuni unde se urcă pieptiş. Din Durău, traseele se fac în 4-5 ore. Probleme apar în fiecare an, şi mai ales atunci când sărbătoarea religioasă se nimereşte în aceeaşi zi cu Ziua Muntelui, din prima duminică a lunii august. Media intervenţiilor noastre este de 50 de cazuri asistate, şi 7-8 cazuri de transport la bază pentru ambulanţă. La cazurile asistate putem interveni cu ajutorul pe loc şi mă refer la rătăciţi, muşcaţi de albine, acutizarea unor afecţiuni din cauza efortului depus”, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Problemele apar mai ales la cei care nu cunosc muntele şi provin din parohiile situate în zone de şes. „Mulţi sunt prost echipaţi, şi nu au niciun fel de cultură montană. Mă refer la persoane din Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, care nu cunosc de exemplu faptul că în 24 de ore, temperatura pe Ceahlău a scăzut cu 14 grade, după ce ieri (alaltăieri n.r.) era 28. În plus, mulţi nu se alimentează bine, deoarece acum e şi perioada postului religios de Sfânta Maria, oamenii sunt slăbiţi. Dacă se mai adaugă cafea, sau vreun strop de alcool, problemele sunt garantate”.

O altă serie de necazuri apar în situaţiile în care starea precară de sănătate e tratată cu inconştienţă.

„Anul trecut, a avut nevoie de ajutor o femeie operată de 6 luni căreia i se extirpase un plămân. Am găsit-o în comă, undeva lângă Piatra Lăcrămată. Într-un alt caz, un bătrân figura în buletinul medical cu repaos total la pat”, mai spune şeful salvatorilor montani.

Necazurile nu se termină odată cu încheierea slujbei religioase de pe munte, ci se înmulţesc la coborâre, atunci când oboseala, sau vremea care se poate înrăutăţi crează alte probleme. Trasee precum cel care trece pe la cascada Duruitoarea este alunecos din cauza umidităţii tot anul, însă pe alte porţiuni cărarea se poate transforma în capcane ce duc la accidentări.

Alături de cei 10 salvamontişti care vor asigura intervenţia astăzi pe Ceahlău, în bazele de la Dochia şi din Durău, vor fi mobilizaţi rangerii de la Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău. Pentru aceeaşi misiune vor fi la datorie jandarmii montani de la Bicaz şi Ceahlău, şi poliţiştii de la Bicazu Ardelean şi Secţia Bicaz.

Sfaturi pentru pelerinii care urcă pe Ceahlău 

Cei care urcă pe Ceahlău sunt sfătuiţi să se echipeze cu bocanci de munte sau ghete tip adidas, să-şi transporte proviziile în rucsaci şi să aibă haine de schimb şi pelerine de ploaie. „Nu trebuie să lipsească o rezervă de apă, sunt utile acele beţe care te ajută la urcare şi coborâre să ai un sprijin. Oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru orice vreme, pentru că într-un timp foarte scurt condiţiile meteo se pot schimba pe Ceahlău. Săptămâna trecută au fost sus doar 3 grade Celsius. Poate apărea fenomenul de ceaţă şi atunci sunt probleme cu orientarea”, spune şeful Salvamont Neamţ.

Chiar şi Mitropolia Moldovei a venit cu recomandări pentru pelerini. „Deplasarea să se facă numai pe traseele indicate la porţile de intrare. Traseele vor fi parcurse în linişte şi nu se vor colecta exemplare din flora şi fauna parcului. Pe trasee nu vor fi abandonate ambalaje sau resturi alimentare”, spun cei de la Mitropolie.

Vă mai recomandăm:

Piramida spaţială de pe muntele Ceahlău, fenomenul din ziua Schimbării la Faţă

Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite