Ceauşescu a ordonat din elicopter amenajarea localităţilor din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu vizita des fabricile şi uzinele  FOTO: Adevarul
Ceauşescu vizita des fabricile şi uzinele  FOTO: Adevarul

Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au marcat oamenii care au trăit în perioada regimului comunist. Nemţenii îşi amintesc în detaliu care erau preferinţele tovarăşilor şi  cum se planificau vizitele lor în fabrici.

Şeful de stat al Republicii Socialiste România provenea dintr-o familie de oameni simpli, din Scorniceşti, judeţul Olt. Pentru că meseria lui de bază era cea de cizmar, se spune că la fiecare vizită în fabricile din Neamţ obişnuia să privească papucii oamenilor. “La întrunirile pe care le aveam înainte de vizita soţilor Ceauşescu în fabrică ni se dădeau salopete noi şi ni se atrăgea atenţia să venim cu papucii lustruiţi”, îşi aminteşte Dan Apopei, un romaşcan care a lucrat la fosta Întreprindere Mecanică Roman.

Vizitele soţilor Ceauşescu erau planificate din timp. “Ne puneau să cărăm tablouri cu ei la reuniuni. Erau foarte punctuali de fiecare dată. Când apăreau stăteam drepţi, băteam din palme şi apoi ne aşezam în şir indian să le oferim garoafe. Se zvonea că Ileana Ceauşescu era atentă la toate detaliile, şi dacă nu-i plăcea cum am primit-o, sancţiona membrii de partid din comitetul de organizare”, adaugă romaşcanul.

Ceauşescu şi familia sa aveau 40 de gărzi de corp, deşi se credeau iubiţi de români. “Se spunea că gărzile de corp nu deţin decât două arme automate, ceea ce era foarte puţin. Oricum nimeni nu îndrăznea nici să se uite urât, darămite să încerce vreun atac”, mărturiseşte nemţeanca Mioara Stafie.

Peste tot se vorbea că Ceauşescu este ţinut sub papuc de Elena, că ea era de fapt cea care conducea ţara. “La fiecare apariţie publică se ţineau de mână şi de fiecare dată ea vorbea mai mult decât el. Era clar pentru toată lumea că nu-i ieşea niciodată din cuvânt”, susţine Mioara Stafie.

Se spune că aspectul mai multor localităţi din Neamţ a fost schimbat după ce soţii Ceauşescu au trecut cu elicopterul deasupra lor şi nu au fost mulţumiţi de spaţiile mari dintre blocuri. “Eram mutată de puţin timp la bloc şi am fost mulţumită că aveam în apropiere un părculeţ pentru copii şi copaci. La câteva luni în locul parcului s-au construit alte blocuri, unul lângă celălalt. A mai rămas puţin spaţiu între ele. Am înţeles că ordinul a venit de sus, de la Ceauşescu, care a trecut pe deasupra oraşului şi nu a fost mulţumit de amenajare, a spus că blocurile sunt prea răsfirate”, a povestit romaşcanca Doina Moholinschi.

Se ştia că dictatorul iubea poeziile şi filmele. “Oamenii vorbeau că are în fiecare casă câte o încăpere specială pentru vizionat filme. La întruniri obişnuia să recite poezii”, adăugă femeia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite