Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. "Vocile eliberatorilor", un tribut adus celor care au văzut şi povestit ce au găsit în lagărele de exterminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Pentru al treilea an consecutiv, asociaţia Tikvah organizează manifestări dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului. Manifestarea principală va avea loc marţi, 27 ianuarie, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea şi face parte dintr-un proiect mai amplu al asociaţiei, intitulat "Vocile eliberatorilor".

În acest an, când se împlinesc 70 de ani de la eliberarea din lagărele de concentrare, accentul se va pune pe eliberatori. Mai exact, se va face referire la trei dintre lagărele de exterminare a evreilor: Auschwitz (eliberat de ruşi), Bergen Belsen (eliberat de britanici) şi Mauthausen (eliberat de americani).

"Fiecare armată care a ajuns la aceste lagăre nu a trecut mai departe, ci i-a ajutat pe supravieţuitori, cu mâncare şi asistenţă medicală. Deşi soldaţii erau pregătiţi pentru război, să ucidă inamicul, nu au fost pregătiţi să întâlnească asemenea orori cum au găsit în lagăre", a menţionat preşedinta Asociaţiei Tikvah. Evenimentul care va avea loc marţi, 27 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Sala Mare a Primăriei, se doreşte a fi un tribut adus eliberatorilor, care au vorbit şi au povestit lumii întregi despre ceea ce au văzut în lagărele de exterminare. Astfel, cei prezenţi la eveniment vor putea vedea o parte din mărturiile eliberatorilor.

"Vom vorbi despre cei care au documentat, au filmat ce s-a întâmplat acolo, pentru ca nimeni să nu poată spune că nu s-a întâmplat. Ne adresăm celor care neagă Holocaustul. Ce mărturii mai bune pentru cele ce s-au întâmplat în lagăre decât cele ale eliberatorilor. Dacă relatările supravieţuitorilor pot fi considerate subiective, acestea sunt mărturii obiective", a declarat Emilia Teszler.

Totodată, în cadrul manifestării vor fi prezentate secvenţe din filmul "Night will fall", al lui Andre Singer. Pe holul din faţa Sălii Traian Moşoiu vor fi expuse lucrări realizate de elevi ai Liceului de Arte, secţia grafică. Cele mai bune lucrări vor fi răsplătite cu premii, care le vor fi înmânate elevilor de către Adam Sambrook, vice-ambasador al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti. De altfel, la manifestare a confirmat prezenţa şi un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse.

  Mai puteti citi:

Lecţia dată de supravieţuitoarea din Sălaj a experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz: l-a adoptat, simbolic, pe nepotul unui comandant nazist

O supravieţuitoare de origine română a lagărului de exterminare de la Auschwitz l-a adoptat, neoficial, pe nepotul comandantului nazist al lagărului, de al cărui nume se leagă moartea a peste 1,1 milioane de prizonieri.

O supravieţuitoare a Holocaustului, de origine română, a adoptat nepotul unui fost comandant nazist

O supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, născută în România, a decis să adopte nepotul unui fost comandant nazist, responsabil de uciderea a peste un milion de evrei, scrie „Daily Mail”.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite