Răsturnare de situaţie. Decizie surprinzătoare a consilierilor din Sînmartin în cazul referendumului de unire cu Oradea
0Lovitură în cazul referendumului de unificare a Oradei cu Sînmartinul. Consilierii locali din comuna Sînmartin au votat că termenul de valabilitate al referendumului a expirat în data de 9 mai. Propunerea a fost făcută de şapte consilieri liberali şi a fost votată de 9 din cei 11 consilieri prezenţi la şedinţă.
Unirea Oradei cu Sînmartinul devine de la o zi la alta tot mai grea. După două referendumuri în care, în Oradea nu s-a reuşit atingerea pragului de 30% de participare la vot, municipalitatea orădeană a decis să mai organizeze un al treilea referendum în 5 iunie, concomitent cu alegerile locale.
După ce Guvernul Cioloş a dat o ordonanţă de urgenţă specială în care a avizat organizarea celor două scrutine în aceeaşi zi şi folosind aceeaşi infrastructură, PSD a sesizat Avocatul Poporului, care, la rândul său, a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act emis de Guvern, urmând ca pe 26 mai, CCR să discute această speţă.
În urmă cu un an, locuitorii comunei Sînmartin au votat pentru alipirea la Oradea. Cum a trecut un an şi în Oradea lucrurile nu s-au mişcat în acelaşi sens, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Local Sînmartin, şapte consilieri locali PNL au venit cu un proiect de hotărâre prin care susţin că termenul de valabilitate a referendumului organizat în data de 10 mai 2015 a expirat după 12 luni, adică în data de 9 mai 2016. Proiectul a fost aprobat de 9 dintre consilierii locali, doar doi votând împotrivă. Unul dintre consilierii care s-au opus acestui proiect, un alt liberal, Dorel Crăciun, a menţionat că propunerea a fost prezentată direct în şedinţa de Consiliu fără să fie avizată în prealabil de membrii comisiei economice. În plus, proiectul nu era vizat de secretarul comunei.
„Când am ridicat problemele de legalitate, membrii comisiei economice s-au retras în timpul şedinţei de consiliu pentru a aviza propunerea. Trei din 5 membri au votat pentru, deşi unul dintre membri, Ştefan Pătroc, nu ar fi trebuit să mai fie membru în consiliu pentru că a plecat din partid la UNPR”, a menţionat Dorel Crăciun, adăugând că după ce a fost avizat proiectul, acesta a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Sînmartin şi a fost votat de 9 consilieri locali (PNL şi UNPR), doi votând împotrivă (Dorel Crăciun şi Cătălin Birta - ambii PNL).
„Este o hotărâre făcută pe un calculator al Primăriei Sînmartin. Inclusiv antetul şi modul de întocmire arată că a fost făcută în Primărie. S-a văzut că cei şapte nici nu cunoşteau ce era în proiect. Practic, a fost elaborat de primarul comunei, care i-a pus pe cei şapte să semneze”, susţine Dorel Crăciun.
Potrivit acestuia, nu se poate obţine o hotărâre de consiliu local ca să anulezi un referendum mai ales că legea nu dă un termen de valabilitate pentru un referendum.
„În condiţiile în care joi se discută la Curtea Constituţională sesizarea privind Ordonanţa de Urgenţă legată de organizarea referendumului să vii să bulversezi cetăţenii. Au călcat voinţa cetăţenilor din comuna Sînmartin, care s-au exprimat pentru alipirea la Oradea”, a mai declarat Dorel Crăciun.
Primarul Lucian Popuş, candidat din partea PNL pentru un nou mandat în fruntea comunei, nu a dat, deocamdată, nicio informaţie.