Milionarii Ioan şi Viorel Micula, puşi la zid de Tribunalul din Bruxelles. Ce hotărâre s-a luat în procesul cu ROMATSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnaţii Ioan şi Viorel Micula au primit o veste proastă de la Bruxelles. Tribunalul din Belgia a dat câştig de cauză Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA la contestaţia depusă împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia de către Eurocontrol, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român.

"În urma sentinţei pronunţate în data de 25 ianuarie 2016, contestaţia executorie depusă de ROMATSA la Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles împotriva executării silite instituite de fraţii Micula a fost admisă. Instanţele belgiene au dat câştig de cauză ROMATSA la contestaţia depusă de regie împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia, de către EUROCONTROL, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român", se arată în comunicatul transmis de Romatsa.

Hotărârea Tribunalului de Primă Instanţă din Bruxelles este executorie. În această hotărâre se stipulează că sechestrulse ridică  în cel mai scurt timp, respectiv cinci zile. Totdată, se stabileşte sumele ce vor fi plătite, ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român şi ROMATSA.

Fraţii Micula au afirmat că vor face apel la decizia instanţei.

În luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa  unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, în urma prestării de servicii de trafic aerian, cauzată de procesul dintre fraţii Micula şi statul român

Astfel, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

La mijlocul lunii decembrie, 2015, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a informat  că nu trebuie să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane de lei fraţilor Micula, precum şi dobânda aferentă, aşa cum a dispus Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) în condiţiile în care Curtea Constituţională a României a respins, prin Decizia nr. 887/15.12.2015, excepţia de neconstituţionalitate privind legislaţia în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington.

''Decizia Curţii Constituţionale este foarte importantă pentru autorităţi, datorită implicaţiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepţiilor ridicate de avocaţii Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat de juriştii din Ministerul Finanţelor Publice'', a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, potrivit Agerpres.

Curtea Constituţională a girat din punct de vedere constituţional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti sau arbitrale, cu incidenţă în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula.

Chiar dacă statul român a efectuat plata în baza unei legislaţii naţionale, emisă în deplină concordanţă cu Constituţia, fraţii Micula încearcă să execute statul român apelând la instanţe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acţionat în judecată de fraţii Micula.

Pe 18 septembrie 2015, într-un punct de vedere al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), se menţiona faptul că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român.

În perioada 21 — 22 septembrie 2015 au avut loc la Paris audierile prilejuite de acţiunea în anulare introdusă de statul român împotriva hotărârii ICSID care a obligat statul român, în 2013, să plătească fraţilor Micula despăgubiri de peste 84 de milioane de euro (circa 376 milioane de lei).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite