FOTO Mica Unire, sărbătorită la Oradea. Sute de orădeni au înfruntat gerul cumplit pentru a lua parte la manifestările din Parcul 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mica Unire a fost sărbătorită şi la Oradea. Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la statuia ostaşului roman din Parcul 1 Decembrie, a avut loc un ceremonial militar şi religios, dar şi printr-un program artistic, care s-a încheiat cu prinderea în Hora Unirii a celor prezenţi.

Sute de orădeni au luat parte la manifestările dedicate Micii Uniri desfăşurate anul acesta în Parcul 1 Decembrie din Oradea. Cei mai mulţi participanţi au fost reprezentanţi ai autorităţilor locale, şefi de instituţii deconcentrate, cadre militare active, în retragere şi în rezervă, precum şi elevi ai câtorva şcoli orădene. Printre personalităţile locale prezente s-au numărat prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", cadre militare active, în rezervă sau retragere etc.

Ceremonialul a început la ora 12.00 cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. A urmat apoi un Te Deum oficiat de preoţi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea. Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de prof. univ. dr. Gabriel Florin Moisa şi de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop. Prodecanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Gabriel Florin Moisa a subliniat importanţa evenimentelor petrecute în urmă cu 157 de ani.

"Am beneficiat atunci de o serie de lideri de excepţie, care au ştiut să pună interesul naţional, interesul public, înaintea intereselor personale şi partinice, aşa cum existau ele atunci. Momentul 24 ianuarie, chiar dacă suntem la Oradea, Satu Mare sau Arad, reprezintă un moment la fel de important ca pentru cei din Iaşi, Focşani sau Bucureşti. Avem nevoie de repere în istorie, de evenimente în jurul cărora noi să ne unim, să ne conturăm identitatea proprie. Ce s-ar întâmpla dacă n-am şti ce s-a întâmplat înaintea noastră, dacă nu am şti de unde venim, ce suntem noi astăzi? Chiar dacă uneori ne place, sau nu ne place să ne întoarcem în trecut, trecutul ne defineşte pe noi", a precizat prof. univ. dr. Gabriel Florin Moisa.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a precizat că domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deşi scurtă, a fost perioada de maximă dezvoltare a României de până atunci. "Unirea Moldovei cu Ţara Românească de la 1859 reprezintă actul politic care stă la baza României moderne. Reformele din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au dus la crearea şi dezvoltarea instituţiilor statale, la modernizarea statului român pe temelii trainice. Sub domnia lui Cuza s-a născut România modernă. Practic, nu a existat domeniu de activitate economică, social-politică, administrativă, culturală sau militară în care Cuza să nu fi adus îmbunătăţiri sau noutăţi organizatorice, conform cu noile cerinţe ale epocii", a precizat prefectul Claudiu Pop.

După încheierea celor două alocuţiuni, a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi flori la Statuia ostaşului român, defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare. Corul "Traian Moşoiu" şi Corul "Ariston" al Liceului de Arte din Oradea au susţinut apoi câte un scurt recital. Finalul manifestărilor a fost, ca în fiecare an, "Hora Unirii", participanţii prinzându-se într-o horă în jurul Statuii din Parcul 1 Decembrie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite