FOTO De ziua lor, maghiarii din Oradea s-au împărţit în două tabere. UDMR şi PPMT au marcat începutul Revoluţiei din 1848
0
Implicarea oficialităţilor române în sărbătorirea zilei de 15 Martie şi colaborarea în ce priveşte comunitatea maghiară a fost una extraordinară, a afirmat Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.
“Este un mesaj foarte important că astăzi se află alături de noi reprezentanţii partidelor politice româneşti, de faptul că, la fel ca în fiecare an, există şi un mesaj şi din partea premierului pentru comunitatea maghiară de ziua maghiarilor de pretutindeni. Este un lucru extraordinar ca să vedem că în România, deşi avem multe de făcut, în continuare există o dorinţă de a colabora pentru rezolvarea problemelor care ţin de păstrarea identităţii culturale a maghiarilor din această ţară”, a declarat Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.
În cadrul festivităţilor organizate de UDMR, la statuia Szacsvay Imre - loc central al manifestărilor anuale - au participat foarte mulţi orădeni, etnici maghiari. Oficialităţile române au fost reprezentate de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop - care a citit mesajul premierului român, subprefectul Iulius Delorean, preşedintele CJ Bihor - Cornel Popa, vicepreşedintele CJ-Ionel Avrigeanu, deputaţi şi senatori, şefi de instituţii deconcentrate.
În mesajul său adresat comunităţii maghiare din oraş, viceprimarul municipiului Oradea, Huszar Istvan, a spus că este de datoria celor care conduc urbea să facă tot ce este posibil ca generaţia tânără, copiii şi nepoţii să îşi găsească viitorul în acest oraş.
Programul UDMR a cuprins depunere de coroane la mormintele revoluţionarilor din 1848 -1849, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea (care îi poartă numele), la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu şi al poetului revoluţionar Petofi Sandor. În adunarea festivă din faţa statuii lui Szacsvay Imre s-au citit mesajele premierilor României şi Ungariei, au avut loc alocuţiuni şi alte depuneri de coroane.
Şirul manifestărilor s-a încheiat - ca în fiecare an - cu un marş festiv cu făclii şi alai de călăreţi pe un traseu central din municipiu.
De cealaltă parte, Consiliul Naţional al Maghiarilor şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au marcat evenimentul prin activităţi care au culminat cu festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre. Manifestarea a început cu două ore mai devreme, la ea asistând în jur de 150 de persoane, şi a cuprins discursuri, momente muzicale şi depuneri de flori. Marele absent a fost europarlamentarul Laszlo Tokes, însă el a fost menţionat în discursuri în contextul retragerii Ordinului „Steaua României” în urma unei hotărâri a instanţei.
„Sărbătoarea de 15 martie înseamnă sărbătoarea libertăţii maghiarilor de pretutindeni, ziua în care această naţiune şi-a ridicat capul şi a spus că nu mai vrea să fie asuprită şi a declanşat o revoluţie, un război, pentru a-şi recupera independenţa după mai multe secole. Mesajul zilei a gravitat, desigur, în jurul ideii de libertate şi s-au făcut mai multe referiri la retragerea decoraţiei domnului Tokes. Bineînţeles, toţi cei care am vorbit astăzi o considerăm scandaloasă şi ruşinoasă. Şi o chestie foarte simbolică pentru această revocare este şi o tentativă de a falsifica istoria acestei ţări şi a comunităţii transilvănene. Decoraţia domnului Tokes şi evenimentele de la Timişoara sunt valori ale întregii comunităţi transilvănene, ale românilor, maghiarilor, germanilor, în egală măsură”, a menţionat liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan.







