Cum se gestionează stresul în sesiune. Metode garantate de psihologi: „Pregătirea unui examen trebuie să ia forma unui ritual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioadele de teste şi examene din sesiunile studenţilor sunt de multe ori foarte stresante pentru cei implicaţi, dar şi pentru familiile lor. Este foarte important pentru orice student să ştie cum să-şi gestioneze emoţiile, astfel încât ele să nu afecteze în mod negativ rezultatul final.

Emoţiile înaintea unui examen sunt normale, însă atunci când frica şi nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma într-un blocaj emoţional, care afectează capacitatea elevului de a susţine lucrarea, conform cunoştinţelor acumulate.

Există însă un remediu 100% natural cu ajutorul căruia se poate ţine sub control stresul, astfel încât elevii să se bucure de toate şansele de reuşită la examene.

Psihologii recomandă practicarea unei acţiuni fizice, acţiune care oboseşte hormonii stresului.

“Stresul poate duce la apariţia durerile de cap şi la o stare de anxietate, stări de care studentul nu are nevoie. În anumite situaţii, stresul se acumulează într-o asemenea măsură încât un incident minor poate declanşa o adevarătă criză”, a precizat psihologul Crina Lezeu.

O persoană stresată se poate transforma într-o persoană mai greu de suportat din cauza irascibilităţii şi ostilităţăii. Unul dintre factorii agravanţi adesea neglijat de către persoanele tinere este privarea de somn. Reputatul psiholog american Allan Rechtschaffen a afirmat că: “dacă somnul nu serveşte o funcţie absolut vitală, este cea mai mare greşeală a evoluţiei".



Astfel, un studiu recent arată că persoanele care nu au dormit 19 ore obţin punctaje mai mici la testele de atenţie decât persoanele cu alcoolemie 0,08%, iar o perioadă insuficientă de somn REM (între orele 21.00-5.00, când sunt procesate amintirile şi gândurile) duce la incapacitate de concentrare şi de asimilare a informaţiilor noi.

creier

De asemenea, se produce depleţia neurotransmiţătorilor cerebrali, unii dintre ei având rolul de a regla starea de spirit, din acest motiv, privarea de somn conduce în primă fază la iritabilitate, iar în fazele avansate la stări depresive.

Alţi factori care influenţează stresul sunt reprezentaţi de lipsa unei alimentaţii corespunzătoare. Având în vedere că în sesiune criza de timp este principalul inamic al studentului, aceasta se reflectă atât în alimentaţia haotică, nesănatoasă bazată în mare parte pe hrană rece, semi-preperată cât şi în lipsa exerciţiului fizic. Pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate maximă se recomandă un consum regulat de alimente bogate în magneziu şi vitamina B care intervin în metabolismul tuturor neuromediatorilor.

Nutriţioniştii recomandă consumul cerealelor integrale, a legumelor şi fructelor, a lactatelor, peştelui, a oleaginoaselor precum nucile, fisticul, migdalele dar şi a ciocolatei  negre, pentru a oferi aportul necesar de energie si nicidecum a consumului de cafea şi energizante, care pot afecta în mod negativ sistemul nervos.

“Stările de anxietate ale studenţilor sunt determinate în mare măsură şi de felul de abordare a unui examen, asupra căruia proiectează sentimente de nelinişte, teamă, determinate de frica unui eşec şi consecinţele pe care le-ar asupra viitorului lor. Sfatul este că tinerii trebuie să păstreze o perspectivă optimistă, să aibă încredere în forţele proprii şi să fie organizaţi. Mai mult, pregătirea pentru învăţare, care ar trebui să se desfăşoare asemeni unui ritual care să ne introducă într-o stare de concentrare maximă, poate face diferenţa între succes şi eşec”, susţine psihologul Crina Lezeu.

Vă mai recomandăm:

10 reguli de aur care garantează succesul elevilor. Cum îţi poţi ajuta copilul să înveţe fără să fie stresat

Care e „stresul“ lui Dumnezeu? Preot: „De multe ori invocăm libertatea ca să ne justificăm viciile“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite