Cinci reţete ardeleneşti ca la mama acasă. Chisătura - gustarea care i-a înnebunit pe ardeleni, gomboţi cu prune - delicatesa de la desert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chisatura, gustarea care i-a innebunit pe ardeleni-sursa foto-www.sibiu-turism.r0
Chisatura, gustarea care i-a innebunit pe ardeleni-sursa foto-www.sibiu-turism.r0

Una dintre cele mai bune mâncăruri româneşti este cea din Ardeal. Mâncarea tradiţională ardelenească este una delicioasă, şi asta pentru că, aşa cum spun specialiştii, nu constă în uscătri ci în zămuri şi tocăniţe.

Alături de Chef Mihai Cristian, bucătar la restaurantul “Butoiul de Aur” din Oradea, vă propunem cinci reţete tradiţionale ardeleneşti, ca la mama acasă.

Gulaş ardelenesc

Carne de vită – 1 kg

Usturoi – 2-3 căţei

Ceapă – 2 bucăţi

Morcov – 1 bucată

Roşii coapte sau roşii din conservă – 500 grame

Foi de dafin – 2 bucăţi

Chimen – 1 linguriţă

Boia dulce – 1 linguriţă

Cartofi – 250 grame – 2 cartofi

Vin roşu – 250 ml

Ulei – 20ml

Sare şi piper

Chef Mihai Cristian

Chef Mihai Cristian

Mod de preparare

Vom începe cu spălarea cărnii de vită sub jet de apă rece, o ştergem cu un şerveţel de hârtie iar apoi o tăiem cubuleţe. Într-o cratiţă punem uleiul la încins şi vom rumeni carnea la foc mediu. Între timp, tocăm ceapa mărunt, morcovul semi-rondele sau cubuleţe, cartofii cubuleţe sau sferturi după care îi adăugam într-un castron cu apă ca să nu oxideze şi pisăm usturoiul pe care-l vom adăuga la sfârşit pentru a-şi păstra aroma nemaipomenită.

Scoatem carnea din cratiţă. Călim ceapa şi morcovul până ceapa devine translucidă, sticloasă, adăugam boiaua, o călim şi pe ea puţin şi stingem cu vin. Adăugăm roşiile şi carnea după care adăugăm apă sau supă de legume cât să treacă peste carne. Se fierbe până carnea este pătrunsă. Se adaugă  chimenul, usturoiul, sarea, piperul şi cartofii. Se mai lasă până cartofii se pătrund.

Acest preparat se poate servi şi cu găluşte făcute din făina, ou şi sare.

Retete ardelenesti

Gulas-sursa foto www.culinar.ro

“Gulaşul este un preparat cu specific unguresc dar pe parcurs a fost transformat pentru a deveni una dintre bucatele gustoase ale bucătăriei ardeleneşti care, după cum bine ştim, mâncarea ardelenească nu este tocmai sănătoasă dar aş putea spune că este cea mai gustoasă din ţară”, ne-a spus Chef Mihai Cristian.

Varză a la Cluj

Varză – 1 kg

Carne tocată de porc – 500 grame

Orez – 75 grame

Boia de ardei – 1 linguriţă

Ceapă – 1 bucată

Untură – 1 lingură + 1 linguriţă

Bulion – 2 linguri

Cimbru – după gust

Mărar – 1 legătură mică

Sare şi piper

Retete ardelenesti

Varza a la Cluj-sursa foto-accentmedia.ro

Mod de preparare

Varza se taie fidelută şi se căleşte în untură până când se înmoaie. Adăugăm bulion, boia, mărar şi cimbru.

Ceapa o vom tăia mărunt şi o călim în untură până devine translucidă apoi se adaugă carnea tocată (recomand să o tocaţi voi acasă) şi asezonăm după gust. Între timp se fierbe orezul. Îl scurgem şi când carnea este călită, adăugăm orezul peste carne şi amestecăm. Gata, am terminat şi cu partea asta.

Începem să formăm straturi într-un vas termorezistent. Punem jumătate din cantitatea de varză, tasăm bine, adăugăm compoziţia de carne tocată iar apoi restul de varză.

În cuptorul încins în prealabil la 180 grade celsius se introduce vasul termorezistent pentru 50-60 de minute adăugând apă din când în când.

Servim cu smântână şi mămăliguţă din plin!

“Această reţetă o ştiu de la o femeie foarte bătrână din judeţul Cluj, deci de la mama ei d-acolo şi mi-a spus că reţeta este din 1695. Este reţeta lor de suflet perfectă pentru un prânz din inima Ardealului. Dacă v-a trecut prin cap să gătiţi ardeleneşte „îi musai, no” să încercaţi reţeta asta. Ca să fie şi mai divin decât atât, recomand să adăugaţi 3-4 felii de kaizer deasupra sau între straturi. Servus!”, mărturiseşte bucătarul orădean.

Gomboţi cu prune

Retete ardelenesti

Gomboţi cu prune-sursa foto-www.skytrip.ro

Ingrediente

Cartofi – 500 g (fierţi)

Făină – 150 grame

Ou – 1 bucată

Ulei – jumate de lingură

Prune – 500 grame

Zahăr – 2-3 linguri

Scorţişoară – 1 linguriţă

Sare

Pentru pesmet:

Ulei – 10 ml

Pesmet – 150 grame

Zahăr – 3 – 5 linguri

Mod de preparare

Cartofii îi fierbem în coajă în apă cu sare. Îi lăsăm să se răcească după care îi curăţăm de coajă şi trebuie să rezulte 500 grame. Cartofii îi zdrobim ca pentru piure, adăugăm oul bătut, făina (130g) şi uleiul. Se frământă bine. Dacă aluatul este lipicios, e bine.

Prunele se despică în două, scoatem sâmburele. Presărăm cu zahăr şi scorţişoară şi le lăsăm aşa până se topeşte zahărul.

 Într-o oală punem apă şi o aducem la stadiul de fierbere. Când clocoteşte, dăm focul la mic astfel încât să rămână fierbinte.

Într-o tigaie largă, adăugăm uleiul şi pesmetul şi prăjim la foc mic amestecând 2-3 minute constant. Adăugam zahărul şi mai amestecăm puţin.

Presărăm puţină făină pe mas de lucru sau punem hârtie de copt, cum vreţi. Împărţim aluatul în două şi întindem prima bucată. Cu gura unui pahar vom forma discuri. În mijlocul fiecărui disc punem câte-o jumătate de prună. Cu ajutorul făinii, formăm biluţe. Aşa procedăm cu fiecare.

După ce am modelat toţi gomboţii, îi aşezăm cu ajutorul unei palete, ca să nu ne opărim, în apă fierbinte dar care nu clocoteşte. După aproximativ 5’ observăm cum se ridică la suprafaţă, înseamnă că sunt gata.

Tot cu ajutorul unei palete vom scoate gomboţii din apă şi îi tăvălim prin pesmet. Simplu, nu?

Ca să iasă bine preparatul este recomandat să cumpăraţi un soi de cartofi făinoşi.

“Îmi aduc aminte că este primul desert cu specific ardelenesc pe care l-am mâncat când am ajuns în Oradea. Excepţional! Nu se compară cu nimic. Nu cred că există ardelean să nu fi gustat cel puţin un gombot cu prune. Încercaţi reţetă cu încredere, este perfectă”, spune Mihai Cristian

Ciorbă de tarhon

Retete ardelenesti

Ciorba de tarhon-sursa foto-www.bucataras.ro

Ingrediente

Carne porc – 500 g

Morcovi – 3 bucăţi

Ceapa – 2 bucăţi

Ţelină – 1 bucată mică

Smântână – 300 g

Gălbenuşuri – 3

Tarhon proaspăt sau murat în oţet

Ulei – 15ml

Oţet

Sare şi piper

Spălăm carnea şi o ştergem cu un şerveţel de hârtie după care o tăiem cubuleţe mici. Călim carnea, că „aşe-i dai gust fain”, călim şi ceapa fin tocată, morcovii răzuiţi şi ţelina la fel. Punem apă sau supă de legume şi lăsăm să fiarbă până se pătrund carnea şi legumele. Între timp se face liezonul format din smântână şi gălbenuş de ou. Stingem focul şi adăugam cu polonicul zeamă caldă din oală în castronul cu liezon amestecând rapid cu un ţel iar apoi se adaugă liezonul în oală cu ciorba încet amestecând cu polonicul continuu. Se asezonează cu sare, piper, oţet şi tarhon mărunţit după gust.

Tarhonul are o aromă duplicitară, combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat.

“Am auzit şi varianta cu făină... adică cu rântaş dar nu dă bine la digestibilitate. Mie-mi place aşa, are un gust foarte interesant. Merită încercat. Sincer, eu mai bag şi usturoi, parcă îl face pe domnul Tarhon şi mai mare vedetă. Poftă bună!”, este sfatul bucătarului orădean.

Chisătura

Retete ardelenesti

Chisatura-sursa foto-www.sibiu-turism.ro

Slănină afumată - 150-200 grame

Ceapa – 1 bucată

Pătrunjel verde – 1 legătură

Sare

Se toacă fin slănina, ceapa şi pătrunjelul şi se formează o pastă tartinabilă. Se adaugă sare şi gata.

Se unge pe felii de pâine proaspătă.

“O reţetă simplă dar de efect. Ardelenii sunt înnebuniţi după această gustare. Mai ales când combină cu o roşie tocmai culeasă din grădină. Pff, minunăţie! Reţeta o ştiu de la un grup de oameni bătrâni dintr-o localitate din judeţul Bihor care stăteau la o şuetă în faţa casei. Este o reţetă care aduce aminte de copilăriile frumoase trăite la bunici, la tară”, ne-a mărturisit Chef Mihai Cristian.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite