Soluții pașnice: Animalele care nu au stăpân nu vor fi eutanasiate la Oradea
0Oraşul nostru a fost dat exemplu pentru felul în care a gestionat problema animalelor fără stăpân. Orădenii ies în stradă astăzi pentru a protesta împortiva eutanasierii câinilor, sub sloganul „Împreună le dăm dreptul la viaţă”.
Iubitorii de animale au lansat pe site-urile de socializare o campanie împotriva eutanasierii câinilor comunitari. Protestul „Împreună le dăm dreptul la viaţă” are loc astăzi de la ora 19.00. „M-am alăturat campaniei pentru că eu cred că noi, oamenii, suntem de vină pentru ce se întâmplă. Mulţi îşi iau un câine pentru că este mic şi drăgălaş şi apoi se plictisesc şi-l aruncă”, a spus orădeanca Andrea Beatrix. „Un câine nu este o haină, nu poţi să-l arunci după ce te saturi de el. Eu aş muri pentru câinele meu”, a mai spus Andrea. Alături de ea, zeci de orădeni s-au alăturat campaniei pe site-urile de socializare. Orădenii susţin că cea mai bună metodă este schimbarea mentalităţii oamenilor.
Oradea are soluţia
La nivel naţional, organizaţiile care apără drepturile animalelor au dat exemplu Oradea pentru felul în care s-a gestionat problema câinilor comunitari, prin Fundaţia SOS Dogs. „Am fost daţi exemplu pentru că noi am avut campanii de sterilizare în Oradea şi în judeţ. Am sterilizat peste 11.000 de câini şi în primii cinci ani numărul câinilor comunitari a scăzut de la 4.000 la 400 ”, a spus directorul Fundaţiei Lazăr Carol. „Soluţia este să fie sterilizaţi şi câinii care au stăpân. Noi am lansat o campanie prin care oferim sterilizare gratuită”, a explicat Lazăr metoda aplicată la Oradea. Chiar dacă legea eutanasierii se votează, la Oradea ea nu va fi aplicată. „Nu ne va obliga nimeni să omorâm câinii, ai de ales ce faci cu ei. Noi eutanasiem doar câinii bolnavi sau violenţi”, susţine Lazăr.
Orădenii luptă pentru o altfel de lege. „Este necesară o lege care să oblige toţi stăpânii de câini fără pedigree să-şi castreze câinii, evitând împerecherea lor cu alţi câini comunitari. În caz contrar, ar trebui amendaţi”, a spus şi iniţiatoarea proiectului SOS Dosg, Daiana Ghender.
Primăria suportă 15 la sută din cheltuielile adapostului. „Am amenajat la finele anului trecut 50 de cuşti noi din fondurile primăriei, ceea ce înseamnă 200 de locuri noi pentru câini”, a spus Mirela Macra, purtător de cuvant al instituţiei.
4.000 de câini de la adăpost au stăpâni
SOS Dogs a luat fiinţă în 2003 cu sprijinul primăriei care a concesionat peste 15.000 mp. Adăpostul are clinică de sterilizare şi centru de adopţii dotat cu cuşti care pot găzdui peste 400 de câini. De la înfiinţare, peste 4.000 de câini şi-au găsit stăpân prin SOS Dogs. Primăria acoperă 15 la sută din cheltuieli, restul banilor provenind din sponsorizări.