Vezi răspunsul pe care l-a primit Tokes Laszlo de la Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie
0În 10 iunie, europarlamentarul Tőkés László i-a trimis Vivianei Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Justiţie, cetăţenie şi drepturi fundamentale, o scrisoare, informând-o despre situaţia scandaloasă a renaţionalizării Colegiului "Székely Mikó" şi despre condamnarea la închisoare a unor membri ai Comisiei de restituire.
Documentul atrăgea atenţia şi asupra faptului că, în timp ce bisericile istorice maghiare se luptă pentru recăpătarea proprietăţilor confiscate ilegal în timpul comunismului, biserica ortodoxă se află într-o situaţie privilegiată. Eurodeputatul a rugat-o pe vicepreşedintele Comisiei Europene. Viviane Reding, să urmărească nedreptăţile care decurg în România din procesele de restituire, în special cazul Mikó, precum şi, căutând măsuri practice, să protejeze drepturile cetăţenilor care aparţin maghiarimii din România şi bisericilor minoritare.
Viviane Reding, comisarul european pentru drepturi fundamentale, l-a asigurat pe europarlamentarul ardelean, în scrisoarea înregistrată în data de 23 august 2012, că, deşi Comisia Europeană nu are atribuţii legale cu privire la protecţia minorităţilor, una din valorile UE este apărarea cetăţenilor care aparţin unor minorităţi.
"Charta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene interzice, la articolul 21, discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum limba vorbită, apartenenţa la o etnie sau la o comunitate minoritară, iar Comisia Europeană s-a angajat ca statele membre să respecte această prevedere în aplicarea dreptului comunitar.
Chestiunea retrocedării imobilelor confiscate intră în atribuţiile juridice ale statelor membre, având în vedere că Tratatul de funcţionare al UE prevede, la articolul 345, că nu aduce atingere regimului proprietăţii din statele membre. Totodată, statele membre trebuie să se folosească de toate instrumentele juridice să asigure drepturile minorităţilor care se află pe teritoriul lor, conform constituţiei proprii şi asumării unor răspunderi pe plan internaţional, incluzând aici şi documentele Consiliului Europei care se referă la astfel de situaţii", se arată în comunicatul transmis de europarlamentarul Tokes Laszlo.
Potrivit comisarului european, Comisia Europeană are cunoştinţă de faptul că România trebuie să continue reformele în justiţie. În baza mecanismului de cooperare şi verificare adoptat în data de 13 decembrie 2006, comisia a adoptat în data de 18 iulie 2012 un raport care conţine serioase dubii privind independenţa justiţiei şi afirmarea statului de drept în România. Comisia Europeană va mai întocmi anul acesta un raport, în care va analiza dacă au fost remediate carenţele semnalate.