SUBIECT CERUT DE CITITORI! Orădeni contra "desfigurării" centrului istoric (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric urmează să fie schimbat radical
Centrul istoric urmează să fie schimbat radical

Modernizarea centrului istoric - Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand -  naşte controverse în rândul locuitorilor. Orădenii care locuiesc în „buricul târgului" nu vor ca zona istorică a centrului să fie schimbată într-un punct turistic modernizat.

Nu au trecut decât câteva zile de la votul consilierilor locali pentru tranformarea centrului Oradei, iar o parte din locuitori au început să îşi exprime nemulţumirea. Cu toate că scopul municipalităţii este creşterea potenţialului turistic, orădenii spun că ansamblul este o zonă plină de monumente turistice şi nu trebuie „desfigurată".

Dă click pe poză pentru a vizualiza înregistrarea video



„Este foarte bine că vor să renoveze zona respectivă, dar nu o să tranforme radical. Consider că nu reprezintă o prioritate şi că primăria ar trebui să se ocupe prima dată de zonele poluate din oraş, precum strada Republicii sau Magheru", a explicat orădeanca Marta Laurian. Ea spune că autorităţile ar trebui să se gândescă la reducerea traficului pe arterele amintite, pentru reducerea poluării, însă fără transformarea radicală a centrului.

image

„Aceste decizii nu se pot lua numai în urma analizei mijloacelor de transport. Ar fi ideal acest lucru, dar astfel de soluţie nu poate fi luată în calcul în următorii ani, deoarece la nivel de oraş trebuie asigurat afluxul circulaţiei, numărul maşinilor fiind în creştere", a explicat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Părerea ecologiştilor

Planul municipalităţii prevede, potrivit lui Carmen Cherteş, desfiinţarea parcărilor din Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand. Totodată, strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală, alături de Piaţa Unirii şi Ferdinand. Câteva tişe din faţa teatrului vor fi retezate, fiindcă  acoperă faţada clădirii monument istoric. Acest lucru îl nemulţumeşte şi pe Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică.

„Tişele sunt ocrotite prin lege şi au fost plantate în urmă cu 80 de ani. Vom informa entităţile finanţatoare, pentru a stopa acest dezastru", a mai spus Mihai Togor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite