Oradea: Portret/Radu Frențiu este cel mai tânăr director de hotel din Bali (GALERIE FOTO)
0În ultimii zece ani a cunoscut doi președinți americani și zeci de vedete californiene. La poziția de azi a ajuns pornind de la munca de jos, având încredere oarbă în forțele proprii.
Născut în Beiuș, Radu Frențiu are 32 de ani și cu unsprezece ani în urmă, de ziua lui, și-a făcut un cadou special, a plecat din țară. A ajuns în SUA cu exact 130 de dolari în buzunar și cu o încredere oarbă în propria persoană. A început o viață nouă și nu s-a dat în lături de la munca de jos, lucru care, spune el, i-a șlefuit caracterul. A intrat în domeniul hotelier lucrând în parcări, unde nu avea voie nici măcar să atingă mașinile. Opt ani mai târziu a ajuns cu mult peste șefii șefilor săi, depășindu-și până și propriile așteptări. În mai puțin de un deceniu a cunoscut VIP-uri din toată lumea și din toate domeniile. „În anii hotelieri din California am purtat conversații cu doi președinți americani, premierul Pakistanului, Sir Anthony Hopkins, Bono și The Edge de la U2, Denzel Washington, Cameron Diaz, Collin Farell, Clint Eastwood, Justin Timberlake și lista ar fi cu mult mai lungă”, spune Radu. Pe Robert Downey Jr. l-a dat afară din hotelul în care lucra, pentru „tulburea liniștii”, ca urmare a unui exces de narcotice și alcool. Cu același Robert Downey Jr. s-a întâlnit la alt hotel, trei ani mai târziu. „M-a recunoscut, am vorbit omenește, am râs. Era un om reabilitat, cu o familie superbă. El mi-a lăsat un plic pe care l-am deschis după plecarea lui: o mie de dolari și o notă de gratitudine”, povestește Radu.
Visuri transformate în realitate
Când avea șase ani își dorea să ajungă explorator și să facă scuba-diving în Groenlanda, fapt pentru care se antrena, în plină iarnă, cu geamurile deschise, în vană, în apă rece. Acesta este doar unul dintre visurile pe care a reușit să și le îndeplinească, pe lângă multele realizări la care nici nu îndrăznise să spere. În Bali a ajuns grație recomandărilor unor clienți din Indonezia, care i-au făcut o ofertă de nerefuzat. „De un an încoace, împreună, am atins un record în gradul de ocupare și de încasări, pe toate planurile, de la camere la restaurante”, relatează Radu, cel mai tânăr dintre directorii generali hotelieri din toată insula. Bali Mandira este un hotel-stațiune pe plajă, în cea mai populară parte a Bali-ului: Kuta Beach, un paradis al surfing-ului.
Un om fericit
Întrebat care este cheia succesului, Radu amintește perseverența, curajul, optimismul și speculația momentului de oportunitate perfectă. „Omul potrivit la locul potrivit nu e destul dacă nu e la timpul potrivit. Să nu asculți vreodată de cei ce vor să-ți taie aripile, râde-le în nas și spune-le că vremea ta e aproape”, le recomandă Radu, tuturor celor care au planuri mari de realizat. Celor care vor să știe cât este de bogat le răspunde că este fericit. Când vine vorba de acasă, cel mai mult îi lipsesc familia, teleenciclopedia și cărțile în limba română. „Noțiunea de „dor” nu este exclusiv românească, este una absolut universală. La fel și atiutudinea mea vis-a-vis de el. Mi-e dor de România, dar mi-e dor și de tundra Alascăi, de savana africană și de prietenii din Los Angeles ori mâncarea și viața din New York”, conchide Radu.
Întrebări și răspunsuri
Te mai întorci în țară?
Inima mă condamnă să văd lumea. Voi vizita România dar șansele de a mă repatria sunt mici. Nu spun că e imposibil, fiindcă ar fi împotriva naturii mele.
Care e cea mai mare calitate a ta? Dar defect?
Calitate: Dorința de aventură și risc. Defect: Dependența de aventură și risc.
Pe unde ai mai umblat?
Am trecut Cercul Arctic la eschimoși și am făcut alpinism în Patagonia, Țara de Foc și zona Antarcticii. De la est la vest, am făcut ocolul complet al Pămantului, din Bali în Bali. Am locuit în New York, Los Angeles și Palm Springs.
Profil:
Născut: 26 mai 1977, Beiuș
Studii: Colegiul Național Samuil Vulcan, Beiuș
Clase suplimentare la diferite instituții, în Los Angeles
Experiență: director general Bali Mandira Beach Resort & Spa (4.5 stele în Bali)
Familie: necăsătorit
Ce-i place:
Gustă aventura de orice fel. Practică sporturi extreme și colecționează antichități și artă (picturi persane din secolul XVII, mobila Victoriană, statui, sculpturi și măști din culturi dispărute). Are trofee personale de vânătoare de pe trei continente, ultimul fiind o leoaică din Kalahari. Cărțile sale preferate sunt „Out Of Africa” și „Legendele toamnei”, iar eroii săi sunt exploratorii britanici din epoca victoriană.
Ce nu-i place
Îl deranjează oamenii plafonați, fără plăcerea de a trăi viața, oricum ar fi ea. Nu-i plac autobuzele publice și turismul de masă. În materie de mâncare a învățat să aprecieze orice, de la sarmale la cobre și lilieci-vampiri prăjiți în Insula Java, carne de aligator în America ori ficați de antilopă gătită de localnici, în Africa.