Oradea: Se alege praful de pista de alergare din Băile Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Se alege praful de pista de alergare din Băile Felix
Oradea: Se alege praful de pista de alergare din Băile Felix

Zeci de mii de oameni, orădeni sau turiști ai stațiunii Băile Felix, știu că în localitate, există o pistă de alergare pe care obișnuiau să se pregătească atleții loutlui național al României. Ceea ce nu cunosc ei este istoria circuitului pe care au alergat campioanele noastre: Gabriela Szabo și Doina Melinte.

Pista de alergare din stațiune, care măsoară 1125 metri, este proprietatea Direcției Silvice Bihor, iar în actele instituției figureaza ca fond forestier. Până la data de 31 decembrie 2006, suprafața în cauza a fost dată spre administrare, în baza unui contract, Direcției Județene de Sport. DSJ Bihor achita anual Direcției Silvice o suma modică, mai exact 17 milioane de lei vechi.

Chirie de 100.000 de lei pe pistă

Actuala conducere a Direcției de Sport a demarat un proiect de contabilizare a bazelor sportive din județ, printre care figurează și pista de atletism din Băile Felix. Pentru a primi cei 2.288 de metri pătrați în administrare, DSJ Bihor trebuie să achite însă, 100.000 lei anual, o sumă mult prea mare pentru capii sportului bihorean.

Există însă o soluție

Lucian Popuș, primarul comunei Sânmartin, și-a manifestat interesul față de reamenajarea și întreținerea pistei de alergare din Băile Felix. Nu beneficiază însă de cadrul legal. Potrivit legii, proprietarul, adică Direcția Silvică Bihor trebuie să scoată din folosință fondul forestier. Dar acest lucru nu se poate face decât în baza unui contract a cărui sumă ajunge acum la 100.000 lei anual. Directorul Direcției de Sport, Sorin Buhaș este optimist. „Această problemă se poate rezolva doar la nivel de ministere”, a declarat în această dimineață Sorin Buhaș.

Campioni care s-au pregatit în Băile Felix

Actualul secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Doina Melinte s-a pregătit pe pista de alergare înainte de Campionatele Europene de Sală din 1988. Atleta a luat aurul la proba de 15.00 metri, după ce s-a antrenat două luni pe pista din Băile Felix. Și campioana olimpică Gabriela Szabo a alergat pe zgura din pădurea Băile Felix.

Investiții

Ultima investiție, constând în aducerea a trei camioane de zgură, s-a realizat în anul 2000. Pentru a face pista practicabilă, cel ce o va avea în administrare trebuie să investească acum, patru vagoane de zgură.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite