"Revoluţie" în transportul public din Iaşi. Unicul tramvai second-hand modernizat după 1989, scos la stradă cu festivism în ziua în care RATP a intrat în insolvenţă
0Regia Autonomă de Transport Public a intrat în insolvenţă oficial, prin votul consilierilor locali, din cauza investiţiilor costisitoare şi ineficiente care au dus la acumularea unor datorii de peste 120 de milioane de lei.
Consilierii locali din Iaşi au pus cruce astăzi, 27 iunie, Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iaşi, înfiinţată în 2005 şi care a acumulat datorii totale de peste 120 de milioane de lei. Societatea a intrat în insolvenţă, cu restanţe uriaşe la bugetul de stat, iar pe "cadavrul" regiei a fost înfiinţată tot astăzi, prin vot al consilierilor locali, Compania de Transport Public Iaşi (CTP) S.A.
Noua societate are exact aceleaşi caracteristici administrative ca şi vechiul RATP, iar oficialii municipalităţii n-au prezentat niciun plan de redresare financiară pentru a acoperi pierderile lunare declarate, care se cifrează la aproximativ 400.000 de lei. "Aceeaşi finanţare, aceeaşi schemă de personal. Cum credeţi că noua societate va performa în exact aceleaşi condiţii? Ce exemplu dăm noi, ca o mare primărie din ţară, mai ales mediul privat de afaceri, când trecem în insolvenţă şi lăsam cu datorii o societate de asemenea anvergură", l-a interpelat Gabriel Grigore, reprezentant al PDL în forul municipal, pe primarul Gheorghe Nichita, în timpul şedinţei de Consiliu Local.
Şi un alt consilier local PDL, Constantin Axinia, a opinat că în scurt timp noua societate va fi dusă spre aceleaşi "performanţe". "Facem transport public modern cu un singur tramvai nou. Peste şase luni vor exista exact aceiaşi indicatori ca şi acum. Cine va plăti aceste găuri?", a întrebat Axinia.
VIDEO Iaşi: Un tramvai fără frâne a spulberat şase maşini. O persoană a murit
Edilul Iaşiului a răspuns pe un ton agresiv întrebărilor celor doi, acuzându-i de politicinism. "Aş vrea să văd şi eu cât de sănătoase sunt firmele private înfiinţate pe filieră politică pe la Iaşi. Doamna director economic, vă rog să faceţi nişte verificări“, s-a adresat Nichita unui director din cadrul Primăriei Iaşi. Secundul lui Nichita, viceprimarul Chirica, a detaliat chestiunea insolvenţei, dar a evitat să explice contextul managerial care a condus la dezastrul financiar.
"Indicatorii financiari spun că nivelul activelor este depăşit de două ori de cel al pasivelor. Legea spune că o astfel de societate trebuie să intre în insolvenţă sau faliment. Un operator de servicii publice nu-şi poate stopa activitatea. Am făcut noua societate pentru a salva serviciul public. În plus, urmărim să accesăm fonduri europene pe intervalul 2014-2021 şi nimeni nu încheie programe de finanţare cu o societate în faliment", a declarat Mihai Chirica, viceprimar al Iaşiului.
Tot astăzi, la finalul şedinţei de Consiliu Local, a fost scos la stradă oficial singurul tramvai cu aspect modern, un model GT4, produs în anii '80, modernizat înainte să ajungă la Iaşi pentru un preţ infim, şi remodernizat în uzinele ElectroPutere Paşcani din 2012, la un preţ de aproape 500.000 de euro. Tramvaiul va începe să circule de zilele viitoare, pe trasee alternative.
Filmul de prezentare al tramvaiului modernizat care va circula prin Iaşi:
Vehiculul a fost dotat cu instalaţie de aer condiţionat, geamuri termopan şi scaune tapiţate, sisteme de supraveghere video. Cabina vatmanului a fost remodelată complet, iar conducătorul tramvaiului se va orienta cu ajutorul unui sistem de monitoare şi de camere video care vor da informaţii despre poziţia călătorilor şi despre trafic. La lansarea oficială au participat toţi oficialii Primăriei Iaşi, consilieri locali, oficiali din administraţia publică.
În acest moment, nu se ştie dacă şi alte tramvaie second-hand vor fi modernizate la Paşcani sau Primăria Iaşi va încerca să acceseze fonduri europene pentru a cumpăra tramvaie noi, al căror preţ pe bucată depăşeşte 2 milioane de euro. În prezent, toate mijloacele de transport în comun din Iaşi (tramvaie, microbuze sau autobuze) sunt depăşite moral.
Vă mai recomandăm:
Transportul public second-hand îi costă pe ieşeni 24.000 de euro în fiecare zi
Iaşi: Invalizii, umiliţi în staţiile de autobuz (GALERIE FOTO şi VIDEO)