Lucruri mai puţin ştiute despre ciori, considerate „cele mai inteligente păsări din lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorile sunt prezentate drept unele dintre cele mai sociabile păsări, deşi prezenţa lor în număr tot mai mare în aglomerările urbane deranjează frecvent.

Ciorile fac parte din familia Corvidelor, care în România sunt prezente cu opt specii. Printre acestea, cele mai prezente sunt ciorile de semănătură (Corvus frugilegus). Potrivit Societăţii Ornitologice România, una dintre speciile cele mai răspândite în ţară este cioara de semănătură.

„Preferă habitatele agricole, cu pâlcuri de copaci cu frunze căzătoare, cu precădere plopi sau copaci cu coronament bogat, unde îşi pot instala coloniile. Masculul nu se deosebeşte de femelă, penajul fiind complet negru, ciocul de culoare albă cu guşă albă şi fruntea neagră proeminente. Ciocul este puternic pentru a putea sparge coaja nucilor sau a altor fructe. Penele de pe piept şi abdomen coboară până la nivelul încheieturii superioare a piciorului“, explică ornitologii.

Potrivit experţilor, cioara de semănătură se deosebeşte de cioara neagră şi de corb prin dimensiunea mai mică şi ciocul de culoare albă. În sălbăticie, o cioară poate trăi între 22-23 ani. Sunt specii sedentare, dar în lipsă de hrană şi în condiţii meteo nefavorabile pot migra. Sunt monogame, se reproduc în lunile martie-mai. Este cunoscut faptul că păsările din familia Corvidelor se împerechează toată viaţa cu un singur partener, ele căutându-şi o altă pereche doar în cazul în care aceasta este capturată sau este ucisă.

Puii sunt îngrijiţi de ambii părinţi până când aceştia învaţă să zboare, respectiv 32-33 de zile, după care rămân în apropierea coloniilor, de obicei foarte numeroase. „Se hrănesc cu cereale, fructe şi seminţe, dar pot captura şi mamifere mici, şopârle sau ouă ale altor specii de păsări mai mici, iar în unele cazuri pot fi şi necrofage hrănindu-se cu stârvurile animalelor ucise pe şosele sau vânate de alţi prădători“, mai spun ornitologii.

Această specie, potrivit specialiştilor, este „ameninţată de degradarea şi pierderea habitatului propice prin tăierea copacilor din apropierea zonelor agricole. Protejarea acestei specii depinde de interzicerea tăierii perdelelor forestiere de pe marginea drumurilor, precum şi păstrarea într-o stare favorabilă de conservare a copacilor din regiunile rurale şi urbane“.

Potrivit unor studii din ultimii ani, ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Folosesc diferite tehnici pentru a face rost de hrană. Carnea de cioară este comestibilă, având mai puţine toxine, potrivit unui studiu făcut de cercetători germani.
 

Citeşte şi:

FOTO Roşiile exotice de la Neamţ pentru care clienţii stau la coadă două luni. Cum a explodat afacerea unei tinere din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite