Pariu pentru civilizaţie: trei ani şi 70 de milioane de euro pentru ca ieşenii să înveţe depozitarea selectivă a gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deseuri Iasi

Oficialii Consiliului Judeţean Iaşi s-au angajat să-i înveţe pe toţi locuitorii judeţului Iaşi să arunce deşeurile selectiv. Dacă demersul va da greş, judeţul poate pierde 70 de milioane de euro.

Asocierea de firme Ramboll România SRL Bucureşti şi Luca Way SRL Bucureşti se va ocupa, în următorii doi ani şi jumătate, de o campanie intensă de promovare a depozitării selective a gunoaielor pe raza judeţului Iaşi.

Cele două societăţi au câştigat o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Iaşi şi vor încasa în schimbul "asistenţei tehnice de management pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea «Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi (SMID)»" suma totală de 2.370.832 lei, fără TVA.

Practic, ieşenii vor trebui să înveţe să arunce plasticul într-un recipient, sticla într-altul şi cartonul plus hârtia într-un al treilea coş de gunoi. Ideea proiectului SMID este ca, până în 2016, gradul de colectare selectivă a deşeurilor în judeţul Iaşi să ajungă la 50%, în condiţiile în care, acum, acest procent este insignifiant, în jur de 1%. 

Încă din 2014, vor trebui recuperate 56.382 tone de deşeuri: 15.400 tone de hârtie, 11.500 tone de sticlă, 24.000 tone de plastic, 2.400 tone de metal şi 3.000 tone de lemn. În plus, volumul deşeurilor menajere care vor ajunge în groapa de la Ţuţora va trebui să fie redus la 35% din cel înregistrat în 1995. 

Valoarea totală a proiectului SMID este de aproximativ 70 de milioane de euro, din care 19,3 milioane de euro trebuie achitate de Consiliul Judeţean Iaşi, iar restul vin de la Uniunea Europeană. Pentru a acoperi partea de cofinanţare, şefii judeţului au în plan contractarea unui credit bancar rambursabil în 13 ani.

Finanţarea imensă se va duce pe achiziţia a 125.220 de euro-pubele de 120 de litri, 31.917 unităţi de compostare individuală de 280 de litri, 9.795 de recipiente de colectare a deşeurilor reziduale şi reciclabile de 1.100 de litri. În plus, proiectul mai include extinderea şi modernizarea Centrul de Management al Deşeurilor Ţuţora, construcţia Staţiei de Transfer Bălţaşi, construcţia unei staţii de transfer şi sortare la Ruginoasa, închiderea depozitelor neconforme din Paşcani – Valea Seacă, Hârlau şi Târgu Frumos, continuarea lucrărilor în cadrul proiectului „Managementul integrat al deşeurilor în Municipiul Iaşi”, servicii de asistenţă tehnică şi audit financiar.

Dacă la finalul proiectului, în 2016, comisarii Uniunii Europene constată că nu s-au îndeplinit obiectivele propuse, atunci întreaga finanţare ar putea fi retrasă.

"Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi este cel mai mare proiect finanţat de Uniunea Europeană pe care îl desfaşoară Consiliul Judeţean Iaşi. Graţie acestuia, Iaşul va fi printre primele judeţe care va respecta normele europene în ceea ce priveşte condiţiile de mediu. Beneficiile proiectului se vor resimţi pe termen lung", a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Mulţi ieşeni se plâng că, deşi aruncă gunoiul selectiv la tomberoane, operatorii Salubris, societatea de salubritate care are cvasimonopol în judeţul Iaşi, adună deşeurile la grămadă în maşini.

Mai puteţi citi:

Primăria Iaşi mai pregăteşte o scumpire, la pachet: gunoiul şi transportul în comun

Fondurile europene, aruncate la gunoi

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite