Două decenii de litigii, terminate din mormânt. Un reputat avocat ieşean a câştigat un proces după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Mircea Verusi şi-a dedicat ultima parte a vieţii proceselor prin care a cerut intrarera în posesie a unui teren luat de comunişti în 1947. Foto: Adevarul
Avocatul Mircea Verusi şi-a dedicat ultima parte a vieţii proceselor prin care a cerut intrarera în posesie a unui teren luat de comunişti în 1947. Foto: Adevarul

O nouă dovadă a lentorii justiţiei din România: un cunoscut avocat ieşean s-a chinuit timp de 20 de ani să-i fie retrocedată o bucată de teren luată de comunişti. A câştigat zilele trecute, la mai bine de un an de când a trecut în nefiinţă.

După ce timp de două decenii s-a perindat prin instanţe pentru o bucată de pământ, un cunoscut avocat ieşean a reuşit să o câştige după ce a trecut în nefiinţă.

Lupta lui Mircea Verusi a început imediat după Revoluţie, în 1991, atunci când a solicitat de la stat 5,5 hectare de pădure şi 3.000 de metri pătraţi din luciul lacului Veneţia de la Ciric. Pământul fusese luat abuziv de comunişti de la familia sa în 1947.

A urmat un lung şir de procese, abia în 2006 avocatul ieşean, ajuns pe atunci la peste nouă decenii de viaţă, reuşind să obţină o decizie definitivă şi irevocabilă prin care era numit proprietar.

Avocatul decorat cu Ordinul “Coroana României” nu a avut nici atunci parte de proprietatea sa. Dintr-o eroare, pe terenul lui Verusi avea un titlu de proprietate suprapus şi Primăria municipiului Iaşi. A urmat ultimul proces intentat de Verusi, în 2011, cel prin care cerea nulitatea titlului de proprietate al municipalităţii.

Procesul, dus la bun sfârşit de fiu

La finele săptămânii trecute, Tribunalul Iaşi i-a dat câştig de cauză lui Mircea Verusi şi a constatat nulitatea tiltului de proprietate al primăriei. Acesta a murit însă în toamna anului 2011, la 95 de ani. Procesul său a fost dus la bun sfârşit de fiul său, Mircea M. Verusi.

Este o soluţie pe care instanţa a pronunţat-o după un lung şir de dosare. O soluţie care nu face decât să repare ceea ce familia Verusi a pierdut în vremurile tulburi din 1947”, ne-a spus Toni Baltag, avocatul familiei Verusi.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi spun că vor respecta decizia justiţiei. “Atunci când va veni un document de la instanţă vom face o analiză la nivelul comisiei locale de fond funciar. Până atunci nu ne putem pronunţa asupra a ceea ce trebuie să facem în urma deciziei instanţei”, a declarat Sebsatian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite