Cum se toaletează plăgile unui om care a suferit arsuri grave. Rănile prin flacară sunt generate de temperaturi de peste 700 de grade Celsius
0
Un medic a explicat pentru „Adevărul” care sunt primii paşi care se respectă atunci când într-un spital intră un pacient cu plăgi arse.
Dr. Gabriel Perianu, medic primar urgenţe la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” care sunt primele etape din îngrijirea unui pacient ars ajuns într-o Unitatea de Primire Urgenţe. Medicul a arătat ce înseamnă toaletarea plăgilor victimei şi cum se realizează acest procedeu.
„Trebuie precizat că o persoană care a luat foc prezintă în plăgi resturi de îmbrăcăminte arsă sau resturi arse de la obiecte aflate în mediul înconjurător care i-au putut intra în aceste răni. Astfel, imediat ce pacientul ajunge în UPU, el este învelit cu o folie specială care, pe de o parte, împiedică organismul să piardă căldură şi, pe de altă parte, protejează pacientul astfel încât să nu intre în plăgi praf sau alte bacterii”, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar urgenţe.
Potrivit specialistului, ulterior îngrijirii din UPU, pacientul este transportat în sala de operaţie unde, sub anestezie, se realizează toaletarea plăgilor arse. Procedura presupune curăţarea suprafeţelor de corp care au fost afectate de foc.
„Resturile care s-au depus pe suprafaţa pielii sunt înlăturate sub anestezie. Se extrag din aproape în aproape şi se curăţă plăgile cu ajutorul unui detergent special. Plăgile se toaletează până se ajunge la derma capabilă să genereze un nou strat de epidermă”, a mai arătat medicul.
Ce se întâmplă în timpul arsurilor
Specialistul a mai precizat că fiecare arsură poartă amprenta agentului care a determinat-o. Astfel, arsurile prin flacară generează temperaturi de 700–800 grade Celsius care acţionează constant asupra tegumentelor expuse. Pe aceste suprafeţe apar escare care protejează ţesuturile situate dedesubt.
Arsurile prin explozie, cu gaze inflamabile sau vapori, acţionează în timp scurt, dar generează temperaturi de peste 1200 de grade Celsius. Astfel de temperaturi distrug instantaneu ţesuturile expuse şi provoacă leziuni ale căilor respiratorii.
Pe de altă parte, arsurile prin lichid fierbinte provoacă temperaturi până spre 100 de grade Celsius şi generează leziuni profunde întrucât hainele îmbibate se menţin pe corp. Arsurile prin metale topite determină arsuri profunde, bine delimitate şi cu suprafaţă redusă. Arsurile chimice, în schimb, duc la necroze cutanate, complexe, care produc daune în funcţie de natura substanţei care s-a aprins.
Citeşte şi: