Răbojul dosarelor penale ale baronilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea liderilor politici din judeţele Moldovei se află în vizorul unor instituţii ale statului din cauza problemelor cu legea pe care aceştia le au.

La Piatra Neamţ, procurorii DNA au descins la începutul lunii februarie 2014 şi au blocat preţ de câteva ore intrările în stadionul pe care joacă formaţia de Liga I Ceahlăul. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-au făcut cercetări "într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către persoane cu funcţii publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamţ şi de administratori ai unor societăţi comerciale interpuse cu rol de direcţionare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicaţi".

Cercetarea vizează contracte de publicitate pentru echipa de fotbal, al cărui preşedinte onorofic este primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fost membru PDL, trecut recent la PMP. Ştefan a mai fost în vizorul DNA şi în 2011, atunci când a fost audiat mai bine de o oră de procurori cu privire la tranzacţionarea unui teren din municipiul al cărui primar este.

Şeful Consiliului Judeţean Neamţ este controversatul Culiţă Tărâţă, în prezent membru al UNPR. Unele informaţii arată că Tărâţă ar fi anchetat penal de către DNA pentru fraudă cu fonduri europene şi corupţie, în afaceri al cărui prejudiciu este estimat la 18 milioane de euro. O altă tranzacţie cercetată de procurorii anticorupţie este preluarea de arendă de către preşedintele CJ Neamţ a Insulei Mari a Brăilei.

BACĂU

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), a fost trimis în urmă cu o săptămână în judecată într-un dosar instrumentat de DNA de mai mulţi ani. Acuzaţia procurorilor este tentativă de abuz în serviciu şi vizează modul în care primarul ar fi atribuit discreţionar locuinţe sociale din patrimoniul primăriei către apropiaţi. Pe numele edilului liberal au fost formulate de-a lungul timpului mai multe plângeri penale la DNA, unele dintre acestea aflate încă în lucru.

Şeful judeţului Bacău, Dragoş Benea (PSD), ar fi subiectul, potrivit unor informaţii, unor verificări ale procurorilor anticorupţie. Speţa este legată de concesionarea Aeroportului Bacău către Blue Air. Contractul a fost reziliat între timp, după ce concesionarul nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. În plus, patronul companiei, Nelu Iordache, este în prezent încarcerat, fiind acuzat de deturnare de fonduri publice în dosarul construirii autostrăzii Nădlac - Arad.

IAŞI

Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita (PSD), face subiectul unei anchete a Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi legată de modul în care a fost falimentată echipa de fotbal Politehnica Iaşi, aflată acum în insolvenţă. Anchetatorii au calculat un prejudiciu de 3 milioane de lei, pe care oficialii primăriei fac tot posibilul să nu-l recupereze, în ciuda faptului că provine din bani publici. Potrivit unor surse, ancheta se apropie de final şi ar urma ca, în curând, procurorii să dispună trimiteri în judecată.

La începutul lunii februarie 2014, procurorii DNA au luat în vizor Primăria Iaşi având suspiciuni de fraudă în derularea a şase proiecte cu fonduri europene, în valoare de 420 de milioane de lei. Ancheta procurorilor DNA a început în urma unei sesizări primite în urmă cu două săptămâni, privitoare la semnarea contractului de consulanţă pentru construirea unui centru tehnologic regional la periferia oraşului Iaşi, în cartierul CUG.

Potrivit unor informaţii pe surse, la DNA Bucureşti s-ar afla în cercetare şi alte dosare care-l vizează pe primarul PSD-ist al Iaşiului.

Şi preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei (PNL), are probleme cu legea. Inspectorii ANI ar verifica în prezent un posibil conflict de interese al acestuia în privinţa acordării unor contracte către foşti parteneri de afaceri. Numele lui Adomniţei a fost implicat şi în celebrul dosar "Transformatorul", care s-a soldat cu trimiterea la închisoare pentru cinci ani a şefului PNL Iaşi, Relu Fenechiu. Adomniţei a fost cercetat la un moment dat pentru că ar fi participat ca „mână moartă“ la licitaţiile adjudecate de firmele controlate de către Fenechiu.

BOTOŞANI

Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), a fost condamnat de Judecătoria Botoşani în martie 2014 la şase luni de închisoare cu suspendare şi cu un termen de încercare de doi ani într-un dosar de fals intelectual. Liberalul a fost găsit vinovat într-o anchetă în care a fost acuzat de excluderea din partid a doi foşti consilieri judeţeni, pe baza unor documente fictive.

Primarul PSD de Botoşani, Ovidiu Portariuc (PSD), are de lucru cu o plângere penală formulată de un consilier din opoziţie în care-l acuză de nereguli în derularea mai multor proceduri de atribuire a unor contracte publice.

VRANCEA

Baronul PSD de Vrancea, Marian Oprişan, este printre liderii politici din Moldova cu problemele cele mai serioase. Baronul de Vrancea este învinuit în „dosarul Căprioara” de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari. Acesta a fost trimis în judecată în anul 2006 iar următorul termen în dosarul în care Marian Oprişan are calitatea de inculpat este pe data de 17 aprilie.

Primarul PSD al Focşaniului, Decebal Bacinschi, pare a fi scăpat până în acest moment de problemele cu procurorii DNA sau cu inspectorii ANI.

SUCEAVA

Primarul Sucevei, Ion Lungu, fost membru PDL, actual independent, a recunoscut că a fost chemat la DNA de cel puţin cinci ori în cursul anului trecut. Conform unor surse judiciare, dosarul DNA face referire la un program de anvelopare termică din 2009.

În privinţa şefului CJ, Cătălin Nechifor (PSD), numele acestuia apare într-un dosar instrumentat de DNA şi care vizează modul în care o firmă controlată de un „locotenent” al vicepremierului Liviu Dragnea a câştigat în judeţ contracte cu fonduri europene. Conform procurorilor, asupra şefului CJ s-ar fi făcut „presiuni politice”. Nechifor nu a fost acuzat în acest dosar, ci, mai mult, el însuşi a criticat lucrările de proastă calitate făcute de firma în cauză.

VASLUI

Primarul oraşului Vaslui, Vasile Pavăl (PSD), un personaj discret, dar controversat în oraş, pare a fi scăpat până acum de problemele cu procurorii anticorupţie.

Colegul său de partid de la Consiliul Judeţean, Dumitru Buzatu, apare la ANI. De-a lungul timpului, Buzatu a reuşit să îşi întindă tentaculele în cât mai multe instituţii, motiv pentru care de foarte multe ori a intrat în atenţia presei locale şi centrale. Spre exemplu, el este preşedinte al APC Vaslui, asociaţie care se ocupă cu alimentarea cu apă şi serviciile de canla din oraşele judeţului, dar şi preşedinte al Filialei Vaslui al Societăţii Naţionale crucea Roşie.

Cea mai controversată calitate este cea de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a judeţului Vaslui (ADIV), instituţie plină de oameni ai PSD şi care este finanţată de Consiliul Judeţean. Presa locală scria despre această instituţie că înghite din bugetul judeţului, numai pentru salarii, suma de 300.000 de lei, bani cu care sunt plătiţi cei 7 angajaţi. Acesta este motivul pentru care numele lui Buzatu apare, alături de alte nume grele ale PSD-ului, pe lista incompatibililor de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite