Chermeze cu băutură şi dans pe Dunăre plătite de compania farmaceutică Vitalaire pentru medici pneumologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin trei conferinţe medicale, urmate de adevărate petreceri, au fost sponsorizate în ultimii trei ani, la Iaşi, de către compania Vitalaire, vizată de procurori pentru evaziune fiscală şi acuzată că şi-a dat în judecată peste 3.000 de pacienţi. O femeie din Iaşi susţine că un medic din Iaşi i-a spus explicit să apeleze la serviciile companiei farmaceutice, urmând a plăti 1 leu pe lună. A ajuns acum să aibe poprire pe pensie.

O femeie din Iaşi a ajuns cu poprire pe pensie după ce a semnat un contract cu compania Vitalaire pentru o mască de oxigen pentru care i s-a spus că va plăti 1 leu pe lună.

Pensionara spune că recomandarea de a merge către Vitalaire a venit chiar de la medicul care a îngrijit-o pe mama sa, beneficiara măştii de oxigen. Pacienta a folosit masca două zile, după care a murit. La intrarea spitalului de unde a venit recomandarea către compania farmaceutică se află şi în prezent un anunţ referitor la produsele Vitalaire, care ar costa 1 leu pe lună.

Ieşeanca Elena Tansanu a intrat în contacta cu reprezentanţii Vitalaire în 2012, atunci când mama femeii se afla internată la Spitalul de Pneumologie, fiind grav bolnavă. „După ce a stat internată cam trei săptămâni, medicul de acolo ne-a întrebat, pe mine şi pe fratele meu, dacă «ne-am uitat în buletinul ma¬mei». Adică era bătrână, avea 86 de ani, şi nu aveau ce să-i mai facă. Acelaşi medic mi-a dat un număr de telefon de la o firmă, pentru o mască de oxigen, spunându-ne că ne va costa 1 leu pe lună. Am sunat, şi când am ajuns acasă cu Ambulanţa, cu mama, a ajuns şi un bărbat de la Vitalaire, care ne-a dat masca şi am semnat un contract“, ne-a povestit femeia.

Contractul a fost semnat, pe hârtie, între pacienta de 86 de ani, Raveica Iacob şi Vitalaire. Elena Tansanu (foto jos) se obliga că va achita ea eventualele obligaţii financiare în cazul în care bătrâna nu o va face. Raveica Iacob a folosit masca de oxigen două zile, după care a murit. Fiica ei a sunat agentul de la Vitalaire pentru a restitui aparatul medical. „Deşi îmi spusese că trebuie să achit 1 leu pe lună, când a venit să ridice aparatul, agentul mi-a spus că am de plătit 200 şi ceva de lei. Eu am refuzat, ştiind că am folosit acel aparat două zile şi mi s-a şi spus că preţul este de 1 leu pe lună“, a mai spus femeia.

image

Tansanu primeşte o somaţie pentru a se prezenta la un proces deschi de Vitalaire în 2013. Fusese dată în judecată de Vitalaire pentru suma de 247 de lei, plus penalităţi. Pensionara se sperie şi merge la bancă, unde depune în contul Vitalaire suma pe care o datora. Pe 14 mai 2013, un judecător pronunţă soluţia, deşi nu o văzuse niciodată la ochi pe Elena Tansanu. Femeia a crezut că dacă şi-a plătit datoria, nu trebuie să mai meargă la proces. Prin sentinţă, ieşeanca a fost obligată să achite, pe lângă cei 247 de lei, şi 68,56 de lei cu titlu de penalităţi. Nu o face, bună bazată că ea şi-a plătit deja datoria. La debit s-au mai adăugat 220 de lei, cheltuieli judiciare. Aproape toată suma pentru cheltuielile cu avocatul. În 2014, dosarul femeii ajunge la un executor judecătoresc. Din întreaga înşiruire de cifre i se scade în cele din urmă debitul principal, pe care femeia îl achitase încă din timpul procesului. În septembrie 2016, Elena Tansanu a aflat că trebuie să plătească 689 de lei, sumă pe care i se pune poprire pe pensie de aproape 100  de lei pe lună.  

Afiş cu Vitalaire pe uşa Spitalului de Pneumoftiziologie

„Din experienţa vastă ce o deţin este absolut imposibil ca reprezentanţii firmei să nu fi ştiut că CJAS nu plăteşte niciodată la timp. În loc să avertizeze pacienţii de acest «pericol» - care în fapt era o certitudine - au asigurat în mod fals pacienţii că nu vor avea de plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 1 leu lunar. La această «asigurare» a participat, în mod nemijlocit, şi medicul curant, ce le-a transmis pacienţilor acelaşi mesaj, cu aceeaşi certitudine, însă cu o mult mai mare autoritate“, ne-a spus Ionuţ Iftode, unul dintre avocaţii care o reprezintă pe Elena Tansanu.

Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie a precizat că, „sub nicio formă nu au voie“, medicii nu au voie să facă recomandări către anumite companii farmaceutice. Cu toate acestea, la intrarea în unitatea sanitară se află un afiş prin care se face reclamă la Vitalaire şi în care se precizează că pacienţii vor plăti câte 1 leu pe lună pentru chiria aparatelor de oxigen.

image

 „Medicul curant nu trebuie să-i facă recomandare pacientului către un anumit furnizor de dispozitive medicale. Până acum câţiva ani se făceau recomandări, însă acum dosarul merge la Casa de Asigurări de Sănătate, unde se decide care dintre cei şapte furnizori îi va oferi pacientului apa¬ratul pentru oxigenoterapie. Eu, medic, pot să-i fac pacientului cel mult o recomandare verbală, dar ea tot nu are valoare, pentru că decizia îi aparţine şi se ia abia după ce are decizia de la CJAS“, a spus şi medicul Traian Mihăescu, pentru „Ziarul de Iaşi”

Chermeze cu medici, plătite de Vitalaire

Vitalaire este sponsor al mai multor conferinţe şi evenimente medicale organizate de medicii pneumologi. Atât de la Iaşi cât şi din alte zone ale ţării. La Iaşi, în ultimii trei ani, Conferinţa de Pneumologie „Inspir“ a avut ca sponsor principal Vitalaire, conferinţă la care au participat pneumologi din mai multe zone ale ţării. După programul ştiinţific, medicii au participat la petreceri alături de reprezentanţii Vitalaire, după cum reiese dintr-o serie de fotografii realizate la eveniment, postate chiar pe site-ul evenimentului. Printre cei care au participat s-a numărat şi Lucian Bentu, reprezentantul din România al Vitalaire, vizat într-o anchetă de evaziune fiscală derulată în prezent de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.


Lucian Bentu, în stânga imaginii, în cadru îndepărtat, aplaudă când primarul Iaşului îl salută pe medicul pneumolog Traian Mihăescu FOTO inspir2015.ro

image

Din fotografiile realizate în cadrul conferinţelor „Inspir“ reiese că medicii au fost duşi cu barca pe Dunăre, dar au şi participat la petreceri post-eveniment. Sponsor principal: Vitalaire.

image
image

Reprezentanţii acestei companii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune un punct de vedere.

Plângere la Parchet

Între timp, Elena Tansanu doar una dintre victimele păcăleli „1 leu pe lună”, a apelat la avocaţi şi, prin intermediul acestora, va depune plângere penală împotriva reprezentanţilor Vitalaire. „Modul de operare relevă intenţia directa a reprezentantilor firmei de a înşela oamenii bătrâni şi vulnerabili. Au făcut tot posibilul să încheie acte ce au o aparenţă de legalitate, însă cu intenţia frauduloasă de a obţine cel puţin penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată de la pacienti“, ne-a mai spus avocatul Ionuţ Iftode. Celălalt apărător al ieşencei, Olivian Moroşanu, ne-a declarat: „Cutremurător în cazul de faţă este faptul ca doamna Tansanu Elena a plătit «chiria» aparatului de oxigen, imediat după ce a fost chemată în judecată, însă acest lucru nu i-a oprit pe reprezentanţii firmei să obţină o hotărâre judecătorească pe aceeaşi suma, la care s-au adăugat evident şi penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată“.

Pe rolul Parchetului de pe lângâ Curtea de Apel Iaşi se află un dosar în care se fac cercetări, in rem, pentru evaziune fiscală. Vizaţi sunt reprezentanţii Vitalaire, de la care anchetatorii au ridicat, în urma unor percheziţii ce au avut loc zilele trecute, nu mai puţin de două TIR-uri de documente.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite