Ce este fenomenul de „mobbing”. O multinaţională din România, obligată să achite 5.000 de euro unui angajat pe care l-ar fi defăimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul lucra într-o multinaţională FOTO ARHIVĂ
Tânărul lucra într-o multinaţională FOTO ARHIVĂ

O instanţă din Iaşi a obligat compania IT NTT Data România să achite daune morale de 5.000 de euro unui angajat pe care l-ar fi sancţionat pe nedrept.

Bernard C. este angajat la biroul de la Iaşi al multinaţionalei ce are 1.400 de angajaţi în România, fiind încadrat din 2015 pe postul de „manager proiect informatic”.

În 2017, între Bernard şi angajatorul său a izbucnit un scandal după ce bărbatul şi-a luat două zile libere cu ocazia Paştelui evreiesc, el fiind de confesiune mozaică. NTT Data a considerat că Bernard C. a lipsit nemotivat, sancţionându-l pe acesta cu avertisment.

Angajatul a dat în judecată firma, cerând anularea sancţiunii. În paralel, a solicitat şi daune morale, invocând că ulterior izbucnirii conflictului de muncă angajatorul l-ar fi hărţuit. Concret, a spus acesta, modul în care şefii s-ar fi comportat cu el i-ar fi cauzat probleme de sănătate lui şi soţiei, ar fi fost discriminat în sensul că a fost înlăturat dintr-o serie de proiecte, dar şi defăimat în faţa colegilor, printr-o serie de e-mailuri care au ajuns la mai multe persoane.

Dintre toate aceste acuzaţii, magistraţii au confirmat doar defăimarea în faţa colegilor, invocând printre altele că la începutul colaborării cu angajatul acesta era lăudat de firmă, în timp ce după izbucnirea conflictului acesta era numit în emailuri interne „angajat problemă“. De asemenea, au mai arătat judecătorii, decizia de sancţionare i-ar fi fost comunicată şi de faţă cu alţi colegi.

„Instanţa reţine că, în cazul sărbătorilor legale, angajaţii sunt liberi de drept, fără a fi obligaţi să formuleze o cerere în acest sens, spre deosebire de alte zile libere“, a motivat Tribunalul Iaşi. În procesul deschis împotriva firmei la care este angajat, bărbatul a cerut daune morale de 100.000 de euro invocând că, ulterior sancţionării, ar fi fost hărţuit de angajator. Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au teoretizat în motivarea lor noţiunea de „mobbing“, despre care au spus că „este definită în manieră generală ca reprezentând acele comportamente ofensive, intimidante, maliţioase, insultătoare sau umilitoare, abuz de putere sau autoritate, care încearcă să submineze un individ sau un grup de angajaţi şi care pot cauza acestora tulburări legate de stres.“

Daune de 5.000 de euro 

Magistraţii ieşeni au obligat NTT Data România la plata unor daune morale de 5.000 de euro, considerând că Bernard C. ar fi fost defăimat în faţa colegilor de muncă. „Reclamantul se află în situaţia defavorizată, şi chiar ostilă, de a fi perceput/considerat de colegii săi ca fiind un salariat ce a eşuat în colaborarea cu un client important al societăţii pârâte, în lipsa unor critici efective ale clientului sau a unei cereri exprese a clientului de încetare a colaborării cu reclamantul, ci doar în baza unor afirmaţii ale unor manageri ai societăţii pârâte“, au mai motivat judecătorii, care au relatat că, după ce a fost sancţionat, Bernard a pierdut colaborarea cu o firmă parteneră.

Compania NTT Data a formulat apel împotriva deciziei Tribunalului Iaşi, la fel ca şi Bernard C. „Niciuna din susţinerile petentului privind o eventuala hărţuire sau discriminare de orice fel nu a fost probată. Ba mai mult, în cursul dezbaterilor a fost solicitată şi opinia Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării, care a susţinut opinia NTT DATA Romania, respectiv a confirmat lipsa oricăror dovezi privind existenţa unei discriminări“, au precizat reprezentanţii companiei.

Bernard C. nu a putut fi contactat de jurnaliştii Adevărul până la publicarea acestui articol.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite