Atacuri ca-n favele în Iaşi: găşti de copii care nu răspund penal atacă maşinile în mişcare. Poliţia a dublat efectivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen infracţional nou apărut a pus în alertă autorităţile dintr-un cartier mărginaş al municipiului Iaşi. Autorităţile sunt în alertă după ce mai multe persoane au reclamat că maşinile lor au fost atacate în timp ce se deplasau prin cartierul Păcureţ, o zonă în care majoritatea populaţiei este de etnie romă.

Victimele s-au plâns că au fost atacate de către grupuri de copii minori, toţi sub 14 ani, care folosesc diversiuni pentru a-i determina pe şoferi să oprească maşinile, cu scopul de a fura bunuri din acestea.

Potrivit relatărilor victimelor, cel puţin trei persoane ar fi fost atacate în ultimele zile. Şoferii povestesc cum procedează găştile de copii din cartierul Păcureţi şi îi sfătuiesc pe locatari fie să evite zona fie să tranziteze cu portierele încuiate.

„Seara, pe la ora 17, cinci adolescenţi de 12-13 ani, culmea, patru fete şi un băiat. Nu aveam portierele blocate. Au sărit în faţa maşinii şi apoi au deschis ambele portiere din faţă, încercând să-mi ia geanta de pe bancheta din faţă. Am accelerat brusc şi am plecat cu portierele deschise. M-am învăţat minte şi acum le blochez. Nu-mi vine să cred că am fost aşa panicată“, s-a plâns o ieşeancă. Alte victime au relatat că găştile de copii care vor să jefuiască şoferii care trec prin Păcureţi folosesc şi alte metode pentru a-i determina pe conducătorii auto să coboare din maşini. Un bărbat a relatat că s-a trezit cu un morman de bolovani pus pe stradă, iar altul a precizat că în jur de zece copii au început să arunce cu petarde în maşina sa pentru a-l determina să coboare.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, prin vocea purtătorului de cuvânt, Anca Vâjiac, ne-au precizat „A fost creată o zonă specială de siguranţă pe acel sector. A fost supradimensionat numărul poliţiştilor care acţionează. A fost crescut atât numărul patrulelor pedestre cât şi cel al patrulelor auto.”

Potrivit legii, copii care au sub 14 ani nu răspund penal şi singurele măsuri coercitive care pot fi luate de autorităţi sunt fie supravegherea în familie, fie instituţionalizarea pentru o perioadă de maximum 1 an, într-un centru specializat. „În conformitate cu Legea 272/2004, copilul care a săvârşit fapte de natură penală şi care nu răspunde penal beneficiază de unele măsuri de protecţie. Comisia pentru protecţia copilului, când există acordul părinţilor, sau instanţa de judecată poate institui, temporar, măsura plasamentului sau a supravegherii specializate”, ne-a explicat avocatul Olivian Moroşanu.

Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a precizat că, în momentul de faţă, în judeţul Iaşi 14 copii sunt instituţionalizaţi într-un centru specializat şi alţi 75 se află în supraveghere în sânul familiilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite