Antologia ruşinii. Scriitori ieşeni care au publicat ode "neruşinate" închinate cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva poeţi ieşeni au reuşit să-şi oripileze colegii de breaslă în anii 1970-1980 prin convingerea şi intensitatea cu care "se infiltrau" în presa şi literatura vremii cu scrieri închinate cuplului prezidenţial.

O armată au început să lucreze la începutul anilor 1970 la crearea cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Scopul era, iniţial, de a juca rolul de rezistenţă împotriva Moscovei, în condiţiile în care relaţiile dintre dictator şi Uniunea Sovietică se răciseră în acea perioadă. 

Cu timpul, tot mai mulţi scriitori şi oameni de cultură au profitat de dorinţa de preamărire a liderului comunist şi au scris tomuri întregi de ode dedicate ceauşeştilor. Toate lucrările au fost cuprinse în celebra antologie "Omagiu", care, după 1989 s-a vândut pe piaţa neagră la preţuri exorbitante, de mii de euro. 

Din miile de volume publicate în ultimii ani ai comunismului cuprinzând literatură de preamărire a ceauşeştilor multe au dispărut în decembrie '89. O altă lucrare publicată în anii 2000 şi care a reuşit să recupereze literatură proletcultistă este cea scrisă de Virgil Ierunca şi intitulată "Antologia ruşinii". "Sunt inventariate, pe mai bine de 550 de pagini, crâmpeie din scrierile sau discursurile celor care, din diverse motive, au ales să-şi prostitueze condeiul în slujba Partidului şi a conducătorilor iubiţi", se arată într-o recenzie a cărţii.

Printre scriitorii ieşeni menţionaţi cu cele mai notorii laude la adresa cuplului dictatorial se numără Emilian Marcu şi Corneliu Sturzu, ambii membri ai Uniunii Scriitorilor. "La fiecare 7 ianuaria şi 26 ianuarie, umpleau paginile tuturor ziarelor din România. La fel, şi când cuplul Ceauşescu ajungea la Iaşi. Emilian Marcu este unul dintre cei activi scriitori de ode", îşi aminteşte scriitorul şi publicistul ieşean Liviu Antonesei. 

Iată o mostră din poeziile celor doi activişti culturali, recuperată de pe romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.ro:

image

Gândul nostru treaz
de Emilian Marcu (foto dreapta)  

E Ceausescu marele Erou
în patria de astăzi şi de mâine
emblema muncii-i este crezul nou
sub tricolorul patriei române.

E comunist eroul ce-n strămoşi
îşi are vatra de eternitate
şi-n grâu îşi vede chipul luminând:
E comunist – emblema de dreptate.

E Ceauşescu marele Erou
Ce-i truditor la ţara viitoare,
emblema muncii-i crezul nou;
e comunistul luptă şi vâltoare.

E comunist bărbatul cel viteaz,
ce-şi are casa propria lui ţară,
e comunist şi-i gândul nostru treaz
în patria – zidire milenară.

Nimic nu-i mai de preţ, nimic mai scump
decât lumina ţării-n care-şi are
izvorul demnităţii româneşti –
de-aceea-i comunist şi-i zid de apărare.

Vă mai recomandăm:

Nicolae Ceauşescu, cel mai necredincios dintre români. A condus un „imperiu al lui Satana“

Ultima vizită a lui Ceauşescu la Iaşi, cu trei luni înainte de Revoluţie. Un miting tensionat şi o vânătoare ratată la Poieni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite