PORTRET/Mariana Crăciun A salvat viaţa a sute de animale
0În 2005, a pus bazele asociaţiei de protecţie a animalelor„Clopoţel“. La adăpost sunt îngrijiţi acum peste 100 de câini, pisici, cai şi măgari.
Într-un judeţ în care animalele sunt tratate cu o cruzime de nedescris, în care problema câinilor vagabonzi copleşeşte autorităţile şi mai ales locuitorii, Mariana Crăciun a decis acum patru ani să ia atitudine. „Dintotdeauna mi-au plăcut animalele. Înfiinţarea asociaţiei, împreună cu soţul meu şi Cătălin Pavaliu, mi s-a părut un lucru firesc. Nu este uşor, dar animalele de la adăpost, care mă copleşesc cu afecţiune, mă conving zilnic că fac ceea ce trebuie“, spune Mariana Crăciun, preşedintele Asociaţiei „Clopoţel“.
Căţei cu proprietari elveţieni
Până a porni în lupta pentru protecţia animalelor, Mariana Crăciun preda biologia. A renunţat la catedră în favoarea vietăţilor pe care membrii asociaţiei le iau de pe străzi sau le cumpără de la proprietari a căror cruzime nu poate fi nici înduplecată, nici pedepsită. „Îmi trebuia mai mult timp pentru a mă ocupa de animăluţe, aşa că mi-am adaptat programul lor. Pentru a avea totuşi un venit, dau meditaţii, fac traduceri“, explică ea.
Adăpostul construit anul trecut în comuna Ţigănaşi adăposteşte 128 de câini, 48 de pisici, trei cai şi trei măgăruşi, fiecare cu povestea lui tristă, chiar tragică. Asta până au ajuns în primul loc în care au fost trataţi cu decenţă. Dar timpul nu a fost singura investiţie. Mâncarea, tratamentele pentru chiriaşii necuvântători şi salariile îngrijitorilor depăşesc adesea bugetul asociaţiei. „N-am primit sprijin pe plan local. Ajutorul vine de la prieteni din alte ţări“, spune ieşeanca.
Ajutorul primit de peste hotare s-a concretizat, printre altele, şi în adopţii internaţionale de animăluţe. De pe străzile Iaşiului, căţeii sau pisicile au ajuns în case din Franţa, Germania, Elveţia şi Belgia. Din mai 2008, clinica mobilă „Clopoţel“, susţinută de Asociaţa Elsu din Elveţia, a trecut de limitele oraşului.
Clinică mobilă pentru animalele din Iaşi
Maşina dotată pentru a salva animalele mari bolnave şi maltrate a ajuns şi în comunele învecinate. „Am văzut cai obligaţi să care tone de greutăţi, proprietari care nu-i adapă pentru că fântâna e prea departe sau torturate fără motiv“, a mai spus ieşeanca.
A avut nenorocul să vadă animale ajunse într-o stare groaznică. Fotografiile de pe site-ul asociaţiei vorbesc de la sine. „Nu mă gândeam că oamenii pot fi atât de violenţi cu animalele care, de fapt, le sunt utile“, susţine ea. Căluţii Sky, Vera şi Saphir şi măgăruşii Athos, Miţa şi Dănuţ, căţeii şi pisicile, toţi refugiaţi la Ţigănaşi, dovedesc că eforturile Marianei şi ale colegilor nu rămân fără urmări: la adăpost au simţit gustul fericirii.
Profil
Născută. 6 aprilie 1969, Vaslui.
Studii. Facultatea de
Biologie, Universitatea
„Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Căsătorită,
are un copil.
Întrebări şi răspunsuri
Este adevărat că asociaţia a fost singura de profil din ţară sancţionată de Direcţia Sanitar Veterinară?
Da, şi asta numai pentru că am vrut să rămânem integri. Am primit o amendă de 50.000 de lei. O plătim în „rate“, dar e revoltător. Nu numai că nu ne-au ajutat, deşi asociaţia le face un serviciu, ba ne-au şi sancţionat pentru că nu am „colaborat“.
Aveţi un adăpost spaţios şi o clinică mobilă, activă zilnic. Ce alte proiecte vreţi să implementaţi?
Ne-ar plăcea să putem deschide un cabinet veterinar chiar la adăpost, dar nu avem bani pentru asta. Avem datorii la furnizorii de mâncare pentru animale.
Ce-i place
Să călătorească, să scrie, lucruri pe care programul nu prea i le mai permite. Fără îndoială, animalele, pentru care şi-a demonstrat afecţiunea în ultimii ani şi chiar mai demult.
Ce nu-i place
„Că educaţia este un segment neglijat de autorităţi şi că, în general, problemele serioase ale societăţii sunt lăsate pe ultimul plan“, spune Mariana Crăciun.