VIDEO Lipsa poliţistului suplinită cu „poaca după cap"
0În localitatea ieşeană Dobrovăţ, unii localnici îşi fac singuri dreptate când siguranţa le este ameninţată. Pentru că singurul om al legii din comună nu reuşeşte să fie tot timpul prezent printre ei, oamenii trăiesc cu teama că ar putea fi prădaţi sau chiar omorâţi.
Aproape 2.500 de oameni din localitatea ieşeană Dobrovăţ au fost lăsaţi în grija unui singur poliţist din cauza deficitului de personal al Poliţiei Iaşi. Mai mult, din cauza concediului forţat de patru zile impus de Ministerul Administraţiei şi Internelor, acesta a fost nevoit să pună lacătele pe uşa Postului de Poliţie.
Pentru că maşina de serviciu este trecută pe numele ajutorului său, acum transferat într-o altă comună, Radu Horobeţ este nevoit să patruleze pe jos prin cele trei sate ale comunei Dobrovăţ. Oamenii povestesc că-l mai văd chiar şi seara când merge de unul singur să vadă dacă localnicii nu încalcă legea.
„Îl văd noaptea cum pleacă singur pe uliţe. M-am mai întâlnit cu el şi prin sat, cum mergea în ciubote prin glod. Îşi face treaba, atât cât poate şi el că e singur. Dacă ar mai fi unul ca el...", spune Neculai Adam, localnic.
„Cu nevasta şi fecioru îi pun pe fugă"
Nu întotdeauna însă omul legii ajunge la timp să dea piept cu infractorii din comună. Aşa că oamenii au învăţat să se descurce singuri. Costache Barac spune că are un bar şi că, inevitabil, în local ajung tot felul de scandalagii.
VIDEO - Costache Barac, localnic din Dobrovăţ, a găsut uşa cu lacătul pe ea
„Aici, totul pleacă de la băutură. Domnu poliţist nu se lasă niciodată dar uneori îi vine greu să ajungă la timp când avem nevoe de el. La mine în bar, când am probleme, reuşesc să le rezolv cu nevasta şi băiatul meu. Sunt prostani beţivi destui aici", spune amuzat Costache Barac.
Săteanul a găsit reţeta ordinii perfecte la el în local. „Când vine vreun beţiv şi face panaramă, îi dau o poacă după cap, îl liniştesc, şi apoi chem Poliţia", explică Costache Barac.
La misiune cu autobuzul
Rodica Moise, din satul Ruşi, îşi aminteşte că în urmă cu aproape o lună, şi-a găsit băiatul de 27 de ani, într-un şanţ, plin de sânge.
„Era bătut bine. Nu ştiu exact nici acum ce s-a întâmplat şi cum ajunsese acolo. Atât am înţeles, că fusese un conflic la discotecă", povesteşe săteanca.
Speriată, femeia a sunat imediat la şeful de post. „El îşi face treaba, nu am ce săi reproşez. Când l-am sunat atunci, săracul mi-a spus că vine dar că trebuie să aştepte autobuzul să-l ia de la Iaşi. Nu a mai ajuns la faţa locului că nici nu avea cum să vină", îşi aminteşte femeia.
De atunci, şi ea, şi soţul ei, au ajuns la concluzia că dacă nu vor mai primi un poliţist în comună, îşi vor pune sapele la îndemână, să le aibă în caz că ajung la anaghie.
Sătenii mai în vârstă însă nu mai au puterea să mânuiască o sapă. Aşa că încearcă să se apere de hoţi, ţinându-şi secrete averile. Maria Mihăilă, vecină cu soţii Moise, are73 de ani şi niciun ajutor pe lângă ea. „Când primesc pensia am grijă să nu afle nimeni din sat că mi-e frică mamă. Cum sunt eu bătrână, iaca mă cheamă la poartă sub nu ştiu ce motiv şi-mi dă în cap şi mă omoară pentru câţiva leuţi", spune bătrâna.
Citat: „Când vine vreun beţiv şi face panaramă, îi dau o poacă după cap, îl liniştesc, şi apoi chem Poliţia" , Costache Barac, localnic Dobrovăţ.