Iaşi: Alocaţiile europene, de zece ori mai mari
0Ieşenii angajaţi în statele UE cu acte în regulă pot obţine alocaţii de până la 200 de euro pentru copiii lor. Stranierii au luat cu asalt Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, care primeşte şi zece cereri pe zi pentru alocaţiile europene, în special de la persoanele plecate la muncă în Italia.
Salariaţii cu forme legale ai statelor europene au posibilitatea să solicite de la angajator plata unei alocaţii de zece ori mai mari decât cea din România pentru micuţii lor. Cei interesaţi trebuie să fie salariaţi sau persoane cu activităţi independente, persoane aflate în şomaj, pensionari care au copii în îngrijire, sau membri de familie ai categoriilor menţionate.
Doar un formular în dublu exemplar
Conform unui regulament intrat în vigoare în anul 2004, ieşenii care au emigrat în străinătate şi sunt angajaţi cu contracte de muncă trebuie doar să completeze în dublu exemplar formularul E411, care va fi trimis la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Iaşi pentru a trece date de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Finanţe, Casa de Pensii şi Direcţia pentru Protecţia Copiilor.
Specialiştii recomandă ca acest formular să fie completat în statul în care ieşenii lucrează, pentru a vedea dacă au sau nu dreptul. Odată completat şi depus la instituţia abilitată din statul UE, salariatul poate primi alocaţia în maximum două luni. Cuantumul ei diferă de la stat la stat, în Danemarca poate ajunge la 250 de euro, în Belgia este 200 de euro, în Italia 137 de euro, în Germania este de 184 de euro pe lună, sau în Grecia doar 8 euro.
În situaţia în care unul dintre părinţi lucrează la Iaşi şi celălalt este angajat în străinătate, statul competent cu plata alocaţiei va fi cel român, urmând ca statul angajator să acorde diferenţa dintre alocaţia europeană şi cea din România, în valoare de 42 de lei. Pe de altă parte, dacă ambii părinţi lucrează în state membre diferite, iar copilul rămâne acasă alocaţia va fi plătită de ţara cu alocaţia cea mai mare.
Stranierii italieni îşi cer drepturile
„De la începutul anului, am avut 700 de cereri pentru alocaţiile europene, cât numărul cererilor primite tot anul trecut. În fiecare zi, avem cam opt cereri, în condiţiile în care erau doar două cereri în 2009. Predomină angajaţii ieşeni din Italia, în proporţie de 75%, dar şi din Spania, Germania sau Grecia“, a spus Andrei Biuceag, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Iaşi.