Iaşi: Diana Pavel: Mica gimnastă cu stea în frunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Diana Pavel: Mica gimnastă cu stea în frunte
Iaşi: Diana Pavel: Mica gimnastă cu stea în frunte

Deşi are numai 11 ani, ambiţia şi dăruirea au făcut din Diana Pavel un nume în lumea gimnasticii ritmice. Micuţa campioană a făcut multe sacrificii, dorind să-şi asigure un viitor strălucit

Primul contact al Dianei cu gimnastica a avut loc când fata avea numai patru ani şi nouă luni. De la acea vârstă, trei antrenoare de la Clubul Sportiv Şcolar (CSŞ) „Anghel Saligny” din Iaşi au venit periodic la grădiniţă pentru a face câteva ore de gimnastică ritmică cu copiii care erau interesaţi de această disciplină sportivă. Deoarece a descoperit
că-şi însuşeşte cu uşurinţă elemente tehnice de altfel dificile, Diana şi-a urmat prima antrenoare, Adriana Bujor, la CSŞ „Anghel Saligny”, unde a continuat munca sub îndrumarea antrenorului emerit Constantin Radu.

Palmares bogat


Rezultatele nu s-au lăsat mult timp aşteptate. La numai şase ani, Diana a cucerit bronzul în proba de individual, fără obiect de la Campionatele Naţionale de juniori, categoria Mica Gimnastă. Medalia de aur a venit trei ani mai târziu, la naţionalele de juniori de la Bucureşti, unde Diana a urcat pe prima treaptă a podiumului alături de ansamblul de la categoria a IV-a. Alt rezultat notabil a fost aurul câştigat anul trecut în proba de individual compus la Cupa României, categoria a IV-a, precum şi argintul luat la aceeaşi probă în 2007 la concursul internaţional de la Lvov, din Ucraina.


Pentru a ajunge pe locul întâi, iar mai apoi să rămână acolo, Diana s-a ghidat după un principiu. „Dacă muncesc mult când sunt mică, voi avea un viitor strălucit atunci când voi creşte”, spune campioana în vârstă de 11 ani. Astfel, Diana se antrenează în timpul vacanţei câte cinci ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână, iar restul timpului îl alocă şcolii, unde este premiantă din clasa I.

Apreciată de antrenor


Munca tinerei gimnaste nu trece neobservată de antrenorul Constantin Radu, care consideră că o gimnastă se creşte la fel de greu precum un medic. „Diana are o stea în frunte, însă strălucirea acesteia depinde de munca pe care o va face mai departe. Efortul pe care-l fac aceşti copii merită apreciat cu atât mai mult, având în vedere că gimnastica ritmică nu este nici pe departe la fel de urmărită precum fotbalul. Mi-aş dori ca la sala de antrenament de la Clubul Sportiv «Anghel
Saligny» să vină mai mulţi copii pasionaţi şi dedicaţi aşa cum este Diana”, explică antrenorul emerit Constantin Radu.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt obiectele la care îţi place să lucrezi?
D. P.: Cel mai mult îmi place să evoluez cu cercul, dar cu acest obiect voi concura de anul viitor. Până atunci prefer să lucrez cu coarda. Totuşi, o gimnastă completă trebuie să poată stăpâni foarte bine toate obiectele.  

Ce îţi doreşti să faci când nu vei mai concura?
D. P.: Gimnastica este foarte importantă pentru mine, iar momentan nu mă văd făcând altceva. Cel mai probabil mă voi face şi eu antrenor de gimnastică să învăţ alte fete aşa cum antrenorii mei m-au instruit pe mine.

Ce-i place
Atunci când nu este în sala de antrenament, Dianei îi place să petreacă cât mai mult timp cu prietenii sau cu familia. Lectura ocupă şi ea un loc important printre preferinţele gimnastei, care îşi permite să stea şi în faţa computerului. În materie de mâncare, Diana consumă fructe şi legume pentru a-şi menţine silueta.

Ce nu-i place
Cel mai mare sacrificiu pe care îl face Diana în numele performanţei este timpul îndelungat petrecut departe de cei dragi în cantonamente sau când pleacă la concursuri. Chiar dacă unii o invidiază pentru drumul ales în viaţă, Diana spune că nu va lăsa pe nimeni să o oprească din drumul ei.

Profil


Născută
2 iunie 1998, Iaşi
Educaţie
este în clasa a V-a la Şcoala nr. 14
Experienţă
15 medalii de aur la competiţiile naţionale şi internaţionale
Familie
are o soră mai mare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite