VIDEO Transformarea rapidă a celui mai mare lac de carieră. Mica peninsulă de pe care pescuiau localnicii a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăul Teliucului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Tăul Teliucului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mica peninsulă a lacului de carieră minieră de la marginea Hunedoarei, folosită de pescari, a fost înghiţită aproape complet. Nivelul apei creşte vertiginos, iar priveliştea zonei se transformă odată cu acest fenomen.

Până în primăvara acestui an, locul preferat de şedere al pescarilor de pe Tăul Teliucului, un lac creat artificial în ultimul deceniu după inundarea fostei cariere miniere de la marginea Hunedoarei, era o mică peninsulă, mărginită de un versant abrupt.

Aici oamenii îşi aşezau uneltele de pescuit şi lansau momeala în apa care atinge adâncimi considerabile. Nivelul lacului de cariieră a crescut însă simţitor, cu un centimetru pe zi, spun pescarii care îl măsoară cu ajutorul unui băţ gradat. În ultimele luni, peninsula a fost înghiţită aproape în întregime şi doar un colţ de uscat se mai vede ieşind din luciul apei.

lacul teliuc

Iunie 2019


Februarie 2019

lacul teliuc foto adevarul daniel guta

Localnicii veniţi la pescuit au trebuit să îşi caute locuri mai primitoare pentru relaxare. În apropiere de fostul loc de pescuit, în luna aprilie, o alunecare de teren a creat îngrijorare. Zona unde malul s-a surpat a fost împrejmuită, iar accesul în perimetru a rămas interzis din cauza problemelor de instabilitate.

O fâşie de câteva zeci de metri de pământ, pe malul unde a avut loc surpare, desparte lacul de carieră, a cărui adâncime depăşeşte în unele locuri 60 de metri, de râul Cerna. Cel mai probabil, nivelul apei va mai creşte câţiva metri, până când  tăul va ajunge la acelaşi nivel cu cel al Cernei. Scăldatul a rămas interzis, din cauza curenţilor mari ai lacului, creaţi de gurile vechilor mine de fier de pe fundul acestuia, însă unii localnici se aventurează în apele sale.

teliuc
lacul teliuc
lacul teliuc

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea minelor de fier ale dacilor. Ce soartă a avut „patria fierului” după secole de glorie

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Vânătoare de paranormal în Hunedoara: unde sunt porţile energetice, locurile unde apar OZN-uri şi se petrec minuni

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite