Uneltele dacice găsite în Sarmizegetusa erau abandonate de căutătorii de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unelteltele dacice au fost găsite într-o pădure din apropierea cetăţii Sarmizegetusa Regia. FOTO: MCDR Deva.
Unelteltele dacice au fost găsite într-o pădure din apropierea cetăţii Sarmizegetusa Regia. FOTO: MCDR Deva.

Braconierii au fost cei care au găsit primii uneltele dacice în situl de la Sarmizegetusa Regia, însă pentru că, probabil, nu au avut nevoie de ele, le-au abandonat. Întâmplarea a făcut ca la un deceniu de la prima descoperire, un paznic al sitului a dat peste ele.

Căutătorii de comori care au acţionat în anii trecuţi în zona sitului Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, au fost cei care au găsit prima dată uneltele dacice redescoperite zilele trecute de angajaţii din administraţia monumentului aflat în patrimoniul UNESCO.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, este foarte probabil ca piesele să fi fost scoase la suprafaţă iniţial în urmă cu mai bine de zece ani, de braconieri. Pentru că nu le-au considerat valoroase, aceştia le-au abandonat în apropierea unuia dintre locurile în care au efectuat detecţii şi săpături ilegale. Locul descoperirii se află la circa trei kilometri de incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în situl UNESCO întins pe mai mult de 17 hectare. În urmă cu două milenii, aici existau aşezările civile ale dacilor şi unele dintre atelierele de fierărie ale acestora.

Un topor al dacilor, găsit la poalele cetăţii
Zilele trecute, din întâmplare, un agent de pază al sitului care patrula prin zonă a dat peste ele. „Piesele au fost preluate de specialiştii muzeului, urmând a fi expertizate şi restaurate”, a precizat Daniel Iancu, purtător de cuvânt al MCDR Deva. Prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat că descoperirea uneltelor dacice în apropiere de cetatea Sarmizegetusa Regia nu are legătură cu percheziţiile efectuate de anchetatori, tot zilele trecute, în satul Grădiştea de Munte de la poalele sitului UNESCO.

Atunci, a fost ridicată din locuinţa unui hunedorean un obiect antic (topor) despre care se presupune că a fost sustras din zona Sarmizegetusa Regia. În acelaşi dosar mai multe persoane sunt acuzate că au produs pagube importante prin furtul şi traficarea unor piese antice de patrimoniu. 18 percheziţii au avut loc în acest dosar, iar valoarea bunurilor arheologice recuperate (monede antice şi medievale, unelte dacice) se ridică la 100.000 de euro.


Vă recomandăm şi:

FOTO Topoare, sape şi seceri dacice au fost descoperite la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia    Cel puţin 20 de unelte antice au fost descoperite, întâmplător, în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, sit aflat în patrimoniul UNESCO. Un angajat al firmei de pază a făcut descoperirea, susţin reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro    Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice     Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

Cetăţile dacice, monumente UNESCO abandonate. Cel mai important proiect de cercetare arheologică din România a fost sistat    Cel mai important proiect de cercetare arheologică din România, cel privind cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, a fost stopat, în ciuda faptului că vestigiile au fost incluse pe lista UNESCO din 1999. După ce a alocat 7% din proiectul de 5 milioane de euro, demarat anul trecut, Ministerul a lăsat arheologii fără bani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite