Topul celor mai „verzi” oraşe din judeţ: Hunedoara deţine recordul, de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Dendrologic a adus Simeria în topul oraşelor verzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Parcul Dendrologic a adus Simeria în topul oraşelor verzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Municipiul Hunedoara înregistrează peste 200 de hectare de spaţii verzi, parcuri şi grădini publice, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică. În topul oraşelor „verzi” din judeţ se mai află Deva, Simeria şi Vulcan, în schimb Petroşani şi-a redus suprafaţa de zone verzi în ultimele două decenii.

Potrvit Institutului Naţional de Statistică, municipiul cu cea mai mare suprafaţă de zone verzi din judeţ este Hunedoara. Are 203 hectare de spaţii verzi amenajate, însă în perioada 1993 – 2013, suprafaţa acestora a rămas aceeaşi.

în care se află parcul dendrologic, are 83 de hectare de spaţii verzi, cu trei hectare mai mult decât în anul 1993.

Municipiul Petroşani înregistra 67 de hectare de spaţii verzi, în 2013, faţă de 84 de hectare, cât avea în anul 1993. Lupeni are 66 de hectare de spaţii verzi, faţă de 69 de hectare de spaţii verzi, în urmă cu două decenii. Orăştie are 42 de hectare de zone verzi amenajate, o suprafaţă aproape dublă faţă de anul 1993. Oraşul Călan are 40 de hectare de parcuri şi spaţii verzi, cu două hectare mai puţin, raportat la suprafaţa înregistrată în urmă cu 20 de ani.
Hunedoara are peste 200 de hectare de spaţii verzi.

dendrologic

Oraşele mici, codaşe la amenajări
Petrila are 35 de hectare de spaţii verzi, de două ori mai mult decât în primii ani după Revoluţia din 1989. Municipul Brad are 29 de hectare de spaţii verzi, faţă de 14 hectare, în anul 1993, arată statisticile INS. Haţeg înregistrează 25 de hectare de spaţii verzi, faţă de 11 hectare în anul 1993. Uricani are 13 hectare de spaţii verzi, Geoagiu are 12 hectare de spaţii verzi, iar oraşul Aninoasa are doar două hectare de zone verzi amenajate.

„Suprafaţa spaţiilor verzi, în hectare, se referă la suprafaţa spaţiilor verzi amenajate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri publice, precum şi terenurile bazelor şi amenajărilor sportive în cadrul perimetrelor construibile ale localităţilor. În cadrul spaţiilor verzi nu se includ serele, pepinierele, grădinile de zarzavaturi, cimitirele, terenurile agricole sau suprafaţa lacurilor”, informează Institutul Naţional de Statistică al României.

În ultimele două decenii, suprafaţa totală de zone verzi amenajate în judeţul Hunedoara a crescut de la 709 hectare la 845 hectare.


Vă recomandăm şi:

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Cel mai exotic parc al Hunedoarei rămâne în posesia statului român. Povestea Arboretumului din Simeria

Parcul dendrologic din Simeria şi fostul conac boieresc Bela Fay, în prezent sediu al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), nu vor fi retrocedate moştenitorilor unei familii de nobili maghiari. Ele vor rămâne în patrimoniul statului român, au precizat administratorii arboretumului.

Castelul Corvinilor scapă de dezastrul ecologic care l-a înconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

Împrejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul.

Primul parc pentru câini va fi amenajat în Deva. Proiectul de peste 500.000 de lei

Proiectul primului parc pentru câini din judeţul Hunedoara se află în faza studiului de fezabilitate, iar investiţia este estimată la peste 500.000 de lei. Înfiinţarea locului de joacă al patrupedelor este una dintre propunerile aflate pe ordinea de zi în şedinţa de luni a Consiliului Local Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite