Topul aberaţiilor dacopate: tunelurile din Carpaţi, oraşe subpământene, uriaşi de cinci metri şi apostoli ai lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacii aveau oraşe subterane, reţele de tuneluri săpate în munţi, instrumente de măsurat timpul cu precizie uimitoare, iar printre ei trăiau uriaşii. Sunt doar câteva dintre ipotezele şi „mărturiile” lansate de diverşi cercetători şi autori ai unor lucrări dedicate strămoşilor noştri, nedocumentate istoric şi imposibil de demonstrat.

Autorii a numeroase lucrări despre istoria dacilor i-au transformat pe aceştia în personaje cu totul ieşite din comun. Aşa-zise mărturii despre strămoşii noştri, deşi nedocumentate istoric şi imposibil de demonstrat, au devenit subiectul unor cărţi sau al unor articole promoţionale care vând pachete turistice în „locurile sacre ale dacilor”, produse artizanale sau invitaţii la diverse terapii. Topul „aberaţiilor” despre daci cuprinde relatări despre înfrăţirea dacilor cu lupii, despre fenomenele paranormale din munţi şi despre marile invovaţii atribuite acestora.

Lupii îi ajutau pe daci în războaie
Lupul a fost, potrivit unor istorici, animalul sacru al dacilor, reprezentând zeităţi ale războiului şi bravură, însă folclorul l-a transformat în aliat de nădejde al lor în faţa duşmanilor. „În luptele lor, dacii se foloseau şi de puterea unor războinici de a se transformă în lupi, astfel încât duşmanii care îi atacau se trezeau în faţă unei duble armate, una umană şi altă formată din haite de lupi conduse de către un lup alb, nimeni altu decât cel mai iniţiat dintre ei, însuşi Zamolxe. În zilele noastre, acest ritual al tranformării din om în lup s-a păstrat, dar oamenii care reuşesc această transformare sunt numiţi vârcolaci“, a fost una dintre legendele spuse localnici celor care ajungeau în tabere la Sarmizegetusa Regia şi perpetuate pe diverse site-uri dedicate „istoriei dacilor”.

Uriaşii care trăiau printre daci
Câteva relatări din anii 1930 – 1950, completate cu „mărturii” din anii 1990 şi imagini editate de pe şantierele arheologice, oferă informaţii despre aşa-zisele schelete de uriaşi descoperite în Munţii Buzărului, în locul fostei cetăţi dacice Argedava şi în mai multe peşteri din România. În Argedava, în anii 1940 ar fi fost descoperite peste 80 de schelete de oameni, care ar fi avut până la cinci metri înălţime. Nu există dovezi arheologice, ci doar mărturii auzite de la localnici, care ar fi declarat că au dezgopat scheletele imense.

Muntele sfânt şi fenomenele paranormale
Muntele Gugu, indicat de naturalistul Alexandru Borza drept muntele sacru al dacilor şi locul unde ar fi trăit Zamolxis ar fi fost locul unor fenomene paranormale. Fulgere globulare şi explozii de lumini ar fi fost observate de turişti şi salvamontişti în zonă, iar la anumite ore ale zilei, unii martori oculari, citaţi în articole despre acest loc, afirmau că vârfulmuntelui devenea invizibil. Una dintre concluziile trase de autori ai lucrărilor dedicate dacilor a fost că muntele Gugu din Masivul Godeanu ar fi fost ales ca loc sacru, tocmai datorită fenomenelor bizare petrecute pe el.

Dacii lui Burebista au construit podul lui Apolodor
Împăratul Traian a ordonat construcţia unui pod din piatră, peste Dunăre, la Drobeta, în timpul războaielor daco-romane. Podul, realizat sub comanda arhitectului Apolodor din Damasc, lung de peste un kilometru era unic la acea vreme, iar autorii antici l-au descris cu entuziasm. În ciuda izvoarelor antice care amintesc de construcţia podului, unii autori români au susţinut însă că acesta a fost opera unor ingineri daci, din vremea regelui Burebista, când acesta ar fi decis să lege ambele maluri ale Dunării, pe care locuiau geto-dacii.

Precizia calendarului geto-dac
O mărturie din Antichitate vorbeşte despre cum marele preot Deceneu i-a instruit pe geţi. „Demostrându-le teoria celor douăsprezece semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor şi toate secretele astronomice şi cum creşte şi scade orbita lunii şi cu cît globul de foc al soarelui întrece măsura globului pămîntesc şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele trei sute şi patruzeci şi şase de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit pînă la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc”, informa Iordanes, în Getica. Deşi nu au existat dovezi arheologice despre existenţa unui calendar folosit de strămoşii noştri, monumentele ciudate de la Sarmizegetusa Regia i-au adus pe mai mulţi cercetători la concluzia că sanctuarele antice aveau rolul de calendare. Unii dintre ei au calculat numărul stâlpilor ce le compuneau şi în urma interpretării lor au ajuns la concluzia că dacii aveau un sistem de măsurare a timpului mai exact decât cel al mayaşilor sau al altor civilizaţii antice misterioase.

Tunelurile secrete de sub Carpaţi
O legendă despre Sarmizegetusa Regia, propagată de amatorii de senzaţional, se referă la faptul că aşezarea din Munţii Orăştiei se suprapune unui oraş subteran care s-ar întinde pe 200 de kilometri pătraţi şi ar cuprinde şi celelalte aşezări antice din zonă. Informaţiile, contestate de majoritatea istoricilor, au fost lansate de un fost general de divizie, Vasile Dragomir, într-o serie de articole publicate la începutul anilor 1990. Potrivit acestuia, descoperirea ar fi fost făcută de armata română care căuta locuri pentru a construi unităţi militare. De asemenea, potrivit generalului de divizie, în zona Sarmizegetusei Regia ar fi existat o reţea de tuneluri subterane. Şi aceste teorii sunt respinse de majoritatea cercetătorilor.

Soarele de andezit, portal spre alte lumi
O altă teorie despre Sarmizegetusa Regia arată că incinta sacră a oraşului antic reprezintă, de fapt, un important centru energetic. Practicanţii meditaţiilor şi yoghinii o susţin, iar unii adaugă, în articolele dedicate Sarmizegetusei, că soarele de andezit este un loc al energiilor divine, un portal spre lumi paralele.

Iisus a trăit în Dacia
Unii autorii de cărţi despre ezoterism au lansat teoria conform căreia Iisus a trăit în Dacia, iar dacii deveniseră creştini încă înainte de cucerirea romană, fiind convertiţi de apsotoli ai lui Iisus sau chiar de către acesta. „Aşadar, luptătorii daci erau creştini transcendentali care apărau, nu numai glia şi neamul, ci ceva cel puţin la fel de sfânt: Adevărul Evangheliei”, susţinea Alexandru Doboş, unul dintre autorii acestor ipoteze, citat de mai multe site-uri dedicate dacilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

Un drum pavat cu dale din calcar îi întâmpină pe turişti la Sarmizegetusa Regia, însă înfăţişarea sa este cu totul diferită faţă de cea pe care locul ar fi avut-o în antichitate şi la descoperirea sa din anii 1950. Un amplu proiect de restaurare, de la începutul anilor 1980, a schimbat soarta monumentului.

Ţăranul care a găsit o cruce misterioasă la poalele Sarmizegetusei: „Un spirit a apărut în vis şi a poruncit s-o dezgrop“

O familie din Grădiştea de Munte, satul „comorilor” din Munţii Orăştiei, aflat chiar la poalele Sarmizegetusei Regia, a scos la iveală o cruce misterioasă cu simboluri ciudate. Capul familiei, Sturdza Savu, susţine că descoperirea a avut loc după ce a visat un personaj divin care i-a poruncit, mai multe nopţi la rând, să dezgroape monumentul.

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite