"Întrecerea interzisă" şi "interzis a suna". Povestea primelor indicatoare rutiere din Deva anilor 1940 şi cum erau pedepsiţi cei care le vandalizau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicatoarele menite să modernizeze infrastructura rutieră a oraşelor. Arhivele judeţului Hunedoara.
Indicatoarele menite să modernizeze infrastructura rutieră a oraşelor. Arhivele judeţului Hunedoara.

Primele indicatoare rutiere pentru şoferi apărute în Deva la începutul anilor 1940 au fost realizate în atelierele unei şcoli din localitate, la ordinul înaintat de Ministerul de Interne, către Primăria Deva. Semnalizatoarele au fost montate pe străzile centrale, iar cei care le vandalizau riscau închisoarea.

În anul 1942 Ministerul Afacerilor Interne trimitea Primăriei Deva un ordin prin care îi făcea cunoscut faptul că au fost comandate primele indicatoare rutiere pentru semnalizarea oraşului, care trebuiau plătite de administraţia locală. Indicatoarele urmau să fie executate la o şcoală din Deva, din tablă şi lemn, iar costul achiziţiei lor urma să fie acoperit de primărie.

„În preţurile arătate nu sunt cuprinse facerea gropilor şi transportul stâlpilor şi tablelor de la şcoala ce execută fixarea la locurile de fixare”, precizau reprezentanţii ministerului.

Primăria Deva avea nevoie de 52 de indicatoare rutiere, pe care urma să le achiziţioneze cu 145.000 de lei: table comunale de orientare duble, simple, table C.F.R. păzite, indicatoare de circulaţie oprită pentru toate vehiculele, de interzis a parca, întrecerea interzisă, intrarea interzisă, sens unic, interzis a opri şi loc de parcare. „Serviciul tehnic al oraşului Deva se obligă a lua răspunderea pentru orice stricăciuni sau dispariţia acestora, înlocuindu-le pe cheltuiala comunei”, răspundea Primăria Deva, în adresa înaintată ministerului după recepţia lucrărilor.

Vandalii, pedepsiţi cu închisoarea
Indicatoarele rutiere au fost montate pe străzile Devei, iar pentru a preveni vandalizarea lor, administraţia locală trebuia să ia măsuri. Ministerul de Interne trimitea primăriei mai multe afişe, care trebuiau amplasate în cele mai vizibile locuri din oraş, „pentru ca să poată lua la cunoştinţă întreaga populaţie de importanţa mare ce se dă operei de semnalizare a drumurilor şi totodată sancţiunile ce decurg în caz de nerespectarea decretului lege din 1942, privind controlul, îngrijirea şi păstrarea semnalelor de pe drumuri, atât pentru minori cât şi pentru cei majori”, se arăta într-un ordin al Prefectului Judeţului Hunedoara, de la acea vreme.

indicatoare hunedoara

Prefectura mai solicita administraţiei locale „să se extragă din Decret articolele care privesc populaţia şi să se aducă la cunoştinţă prin batere de tobă sau prin alte mijloace ale comunei”. Potrivit decretului semnat de Mareşalul Antonescu, care trebuia făcut cunoscut populaţiei, cei care erau prinşi vandalizând semnele rutiere montate pe străzile Devei erau pedepsiţi cu până la trei luni de închisoare, la care se adăuga plata pentru

indicatoare hunedoara

Câteva sute de maşini erau înregistrate în acei ani în judeţul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Povestea şoselelor din Hunedoara construite pe saci de porumb în anii 1930

La sfârşitul anilor 1930, într-o perioadă în care la conducerea ţării se afla Carol al II-lea, cu ajutorul localnicilor din satele hunedorene au fost construite mai multe drumuri în judeţ. În lipsa banilor, sătenii angajaţi în proiectele de infrastructură erau nevoiţi să accepte plata în natură.

Cum sfârşeau hunedorenii pe şoselele anilor 1920: primele accidente mortale şi jefuitorii de maşini de la drumul mare

În anii care au urmat primului război mondial, până în 1930, parcul auto al judeţului Hunedoara avea puţin peste 400 de autoturisme, autobuze şi camioane, însă în ciuda numărului mic al maşinilor tragediile rutiere au devenit un motiv de îngrijorare pentru comunitate.

FOTO Imagini de excepţie din Deva secolelor trecute: hanurile şi cârciumile celebre din istoria oraşului

Deva şi-a căpătat de-alungul secolelor trecute faima de oraş boem şi datorită numeroaselor hanuri şi localuri de petrecere. Stau mărturie pentru atmosfera tumultoasă a târgului ilustratele vechi şi relatările unor oameni importanţi din istoria Devei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite