Povestea neştiută a Castelului Corvinilor din secolul al XIX-lea: renovat din temelii după ce o regină s-a îndrăgostit de el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor după incendiul din 1854. SURSA: delcampe.net.
Castelul Corvinilor după incendiul din 1854. SURSA: delcampe.net.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost la un pas să devină sediul al administraţiei judeţului Hunedoara, în secolul XIX, când autorităţile locale au propus în acest scop renovarea cetăţii, mistuite de incendiul din 1854. Castelul din Hunedoara a fost unul din locurile de poveste de care s-au îndrăgostit împăraţii habsburgi, de aceea, susţin istoricii, a putut fi restaurat în urmă cu un secol şi jumătate.

La mijlocul secolului XIX, Castelul Corvinilor din Hunedoara, la acea vreme lăsat în paragină după incendiul din 1854, a fost propus pentru a fi restaurat şi transformat în sediu administrativ al judeţului Hunedoara. În cazul în care solicitarea autorităţilor din Hunedoara îndreptată spre împăratul Franz Joseph ar fi fost aprobată, Hunedoara devenea reşedinţa administrativă a judeţului, în locul Devei, susţin istoricii hunedoreni.

„În 1867, din gazeta de Cluj aflăm că la iniţiativa lui Benedikt Lajos, ca urmare a unei adrese trimise de autorităţile hunedorene, ministrul regal ar fi intervenit pe lângă împărat în favoarea castelului şi propunând transferarea după finalizarea lucrărilor de restaurare şi a reparaţiilor acestuia în proprietatea fiscului regal Hunedoara şi să fie utilizat ca sediul autorităţilor judeţene.  Această  iniţiativă nu a avut viaţă lungă deoarece în acelaşi an la o adunare de la Cluj se propune ca monumentul să fie restaurat din fonduri de stat în aşa fel încât să devină una din reşedinţele de vânătoare ale familiei regale din Transilvania, care oricum nu avea nici o reşedinţă de vacanţă aici, iar locul atât din perspectivă istorică cât şi vânătorească era potrivit, mai ales că propunerea anterioară făcută trena, iar castelul oricum de mult timp era proprietatea fiscului”, afirmă Ioan Bodochi, cercetător la Muzeul Castelului Corvinilor.

Maria Carolina, impresionată de castel

În ultimele trei decenii ale secolului al XIX-lea au avut loc lucrări importante de restaurare la Castelul Corvinilor. Curtea regală de la Viena a recunoscut importanţa cetăţii ridicate în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a finanţat reabilitarea acesteia. Lucrări de renovare au avut loc şi înainte de incendiul din 1854, susţin unii cronicari, după ce monumentul a intrat în atenţia împărătesei Maria Carolina a Austriei. „Castelul Hunedoara (Hunyadopolis) a fost construit pe o stâncă abruptă de viteazul voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei Iancu Huniade Corvin în anul 1448. O mică parte înspre răsărit a fost construită mai târziu de principele Gabriel Bethlen. Castelul, acum renovat, oferă, ca un castel cavaleresc înzestrat cu tunuri, rondele şi poduri mobile, o panoramă interesantă. Maiestatea sa, împărăteasa Carolina, a fost impresionată de stilul măreţ al castelului şi a determinat renovarea unui edificiu care a fost locuit de unul dintre cei mai mari şi virtuoşi eroi”, afirma istoricul Joseph Adalbert Krickel, în 1828, citat în volumul „Călători străini despre Ţările Române în secolul al XIX-lea” (Editura Academiei Române, 2005).

Un trăznet ar fi mistuit castelul

Incendiul care a mistuit Castelul Corvinilor a avut loc în 13 aprilie 1854. Potrivit istoricilor hunedoreni, incendiul a avut loc la ora 23, fiind cauzat cel mai probabil de un trăznet. „A distrus acoperişul care era din şindrilă şi restul structurii din lemn a castelului, dar şi tocuri de uşă, geamuri, grinzile de susţinere ale plafoanelor din lemn şi ale scărilor de lemn care predominaseră până atunci în castel. De acest incendiu a scăpat numai uşa închisorii care are o mare valoare, fiind considerată singura uşă originală din lemn a castelului. Poarta aceasta are o vechime de peste cinci secole”, ne informează castelulcorvinilorhd.ro.

Lăsat un deceniu în paragină

Timp de peste un deceniu, după incendiu, Castelul Corvinilor a fost lăsat în paragină. Călătorii străini care ajungeau în Hunedoara, deplângeau soarta monumentului care a impresionat-o pe împărăteasa Maria Carolina. „Încăperile castelului sunt în mare parte distruse, fie de incendiul care l-a mistuit în urmă cu câţiva ani, fie din cauza neglijării lor care i-a urmat acestuia. Sala mare şi camerele alăturate, coridoarele frumoase sunt sortite prăbuşirii şi se află într-o stare periculoasă. Castelul aparţine Guvernului. Mr. Paget, gentelmanul care m-a adus să îl vizitez, a locuit în castel înainte de incendiul din anii trecuţi şi a fost angajat al Guvernului. Mi-a vorbit cu interes despre fiecare ruină a acestuia”, scria David Thomas Ansted, un geolog englez, care şi-a publicat impresiile despre zona Hunedoarei, în volumul „A short trip in Hungary and Transylvania in spring of 1862”.


Vă recomandăm şi:

Măcelurile din Transilvania anului 1848, explicate de un diplomat englez al vremii: "românii au trăit secole de-a rândul în cea mai cumplită robie"

Revoluţia din anii 1848 - 1849 a avut urmări dezastruoase în Transilvania, scria Andrew Paton, un celebru diplomat englez care în toamna anului 1849 a călătorit în ţinuturile ei şi a cunoscut pe viu urmările revoltelor: sate pustiite şi oameni măcelăriţi. În articolele publicate în cotidianul The Times, autorul a deplâns soarta românilor, explicând de ce au ajuns într-o astfel de situaţie.

Patimile amoroase ale prinţilor din Transilvania: căsătoria dezastruoasă a lui Sigismund Bathory, farmecele lui Bethlen şi dragostea vieţii lui Ioan de Hunedoara

Căsătoriile celor mai mulţi dintre principii şi voievozii Transilvaniei din secolele trecute erau considerate, potrivit istoricilor, simple alianţe politice, cu scopul de a spori puterea, influenţa şi averea familiilor şi a da moştenitori. Unele dintre aceste căsătorii din marile familii nobiliare au condus la adevărate drame.

Cel mai mare secret al Cetăţii Devei: cine a aruncat-o în aer. Povestea de dragoste din spatele dezastrului din secolul al XIX-lea

Unul dintre marile mistere din istoria Devei este legat de distrugerea definitivă a cetăţii Devei, în 13 august 1849, la câteva luni după ce garnizoana ei fusese nevoită să se predea armatelor revoluţionare din Transilvania. O legendă de dragoste neîmplinită face parte din explicaţiile dezastrului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite