Povestea unei afaceri păguboase, care a distrus Parcul Corvin din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare parc din Hunedoara a ajuns într-o situaţie critică, iar viitorul zonei de agrement se anunţă sumbru. În urmă cu aproape zece ani, parcul întins pe 33.000 de metri pătraţi a făcut obiectul unei asocieri controversate între Primăria Hunedoara şi o firmă de apartament, iar afacerea dăunătoare pentru comunitate s-a transformat într-un lanţ de probleme.

Parcul Corvin din Hunedoara, în trecut unul dintre locurile cu care orice hunedorean se putea mândri, a fost transformat, din reaua voinţă sau neglijenţa administraţiei locale din anii trecuţi, într-o zonă devastată. O suprafaţă considerabilă din parc este ocupată de scheletul unei clădiri ce urma să fie folosită ca pizzerie şi fast-food cu terasă. Imobilul nefinalizat, neintabulat, a fost lăsat în paragină. Are ferestrele sparte şi pereţii distruşi, la fel ca mobilierul din împrejurimile lui. Pentru a face loc „pizzeriei”, în urmă cu câţva ani au fost tăiaţi zeci de copaci care dădeau farmec Parcului Corvin. Construcţia iniţială a demarat în 2006, legal, însă ulterior firma care a derulat proiectul nu a respectat suprafaţa de construcţie impusă, iar lucrările ilegale au fost oprite.

Clădirea fantomă rezultată, înconjurată de o mizerie care se extinde şi ocupă şi alte zone ale Parcului Corvin, a fost rodul unei asocieri realizate între primărie şi o societate privată. Afacerea începută în 2005 a fost dăunătoare pentru fiecare dintre cele două părţi. Deocamdată, primăria nu se mai poate implica financiar în reabilitarea parcului, iar firma parteneră nu poate utiliza imobilul pe care a început să îl construiască din 2006. Dar cel mai mult de suferit au hunedorenii. Se plâng de starea parcului, de aspectul construcţiei fantomă şi de faptul că noaptea le e teamă să treacă prin dreptul clădirii părăsite, de teama tâlharilor.

Parcul făcut cadou unei firme abia create
Istoria unei afaceri făcute „pe genunchi” de administraţia locală din Hunedoara a început în primăvara anului 2005. În 23 martie 2005, este înfiinţată SC Proiect Design, o firmă administrată de Adrian Sava, în calitate de asociat unic, cu capital social de 5010 lei. Societatea ar fi fost însă controlată de un fost consilier local PD-L, Dan Ioan, al cărui fiu este în prezent asociat în conducerea ei.

Clădirea fantomă din Parcul Corvin

În 19 mai 2005, la mai puţin de două luni de la înfiinţarea societăţii cu răspundere limitată, Consiliul Local Hunedoara publica „acordul de principiu pentru asocierea în participaţiune a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara cu S.C. Proiect Design S.R.L. Hunedoara, în vederea exploatării, din punct de vedere comercial, a unui teren aparþinând domeniului public al Hunedoara”. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi în luna septembrie şi prezenta planurile administraţiei locale din Hunedoara pentru parc.

„S.C. Proiect Design S.R.L. Hunedoara a propus Consiliului Local al Municipiului Hunedoara asocierea în participaţiune în vederea exploatãrii, din punct de vedere comercial, a terenului situat în Hunedoara, delimitat de strãzile George Enescu, I.L. Caragiale şi Turnătorului. În concret, pe acest teren se doreşte realizarea unui proiect care constã în: reamenajarea aleilor existente prin modernizarea şi delimitarea lor clară, reamenajarea iluminatului, astfel încât să se asigure luminozitatea necesară pe toată suprafaţa parcului şi într-o estetică menită să armonizeze cu ambientul creat, întreţinerea corespunzătoare a arboretului şi a plantelor existente, plantarea de noi arbori şi arbuşti ornamentali, de plante decorative şi flori, refacerea gazonului şi întreţinerea acestuia, montarea de mobilier urban modern şi confortabil (bănci, mese de joc pentru şah, table, cărţi, amenajarea unui complex de alimentaţie publică (fast-food, pizzerie, terasă), amenajarea unor grupuri sanitare ecologice, amenajarea unor locuri de joacă moderne, amenajarea unor fântâni arteziene”, se arăta în proiectul de hotărâre.

Contractul care a diluat obligaţiile firmei
Două luni mai târziu, Consiliul Local Hunedoara aproba contractul de asociere dintre firma privată şi primăria condusă de Nicolae Schiau, un contract prin care, practic, administraţia locală făcea cadou parcul societăţii înfiinţate de Adrian Sava.

Contractul de asociere nu prevedea ce lucrări trebuie să execute firma privată în parc şi cum să se ocupe aceasta de îngrijirea şi utilarea lui. O obliga în schimb, doar „sã realizeze investiţiile necesare construirii şi exploatării unui spaţiu cu destinaţie comercială (fast-food, pizzerie, terasă), precum şi de amenaja pe terenul în cauzã zone de odihnã şi recreere pentru locuitorii municipiului Hunedoara”, se arată în contractul încheiat pe 49 de ani.

Parcul de 33.000 de metri pătraţi al parcului a fost pus la dispoziţia SC Proiect Design, care „va fi proprietara exclusivă a construcţiei rezultate”, în timp ce prin participarea la asociere, Consiliul Local Hunedoara „va avea dreptul sã primeascã 10 la sută din beneficiile realizate prin exploatarea complexului rezultat, dar nu mai puţin de 8000 euro/an, de la data începerii activitãţii în spaţiul comercial”, se mai arată în contract.

Denunţarea unilaterală de către primărie a contractului de asociere era interzisă, sub sancţiunea plăţii unor despăgubiri importante către societatea privată. Administraţia locală nu a primit niciun ban din redevenţa stipulată în contract, pentru că spaţiile comerciale plănuite nu au intrat în funcţiune. La rândul ei, firma privată nu a realizat nicio amenajare în parc.

În prezent, firma privată nu are angajaţi, iar capitalul social al acesteia este deţinut în părţi egale de Dan Marius Vasile, Zârbo Lucian şi Dorina Zărie. Sediul declarat al societăţii, în Oficiul Naţional Registrul Comerţului, se află pe Strada Moldovei din Hunedoara, însă la adresa indicată se află două încăperi goale în care se adună pensionarii din cartier pentru a juca table şi cărţi. Niciunul dintre ei nu auzise de SC Proiect Design SRL. Nici numerele de telefon publicate de societate nu funcţionează.

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara caută soluţii pentru Parcul Corvin: fie vor da în judecată firma pentru a denunţa contractul din 2006, fie vor încerca să cadă la înţelegere cu reprezentanţii ei, pentru a se putea ocupa apoi de reabilitarea zonei de agrement.


Vă recomandăm şi:

Topul kitsch-urilor din Hunedoara: palatele din Pipera, clona Mesei tăcerii şi clădirea fantomă din Parcul Tineretului

Cartierul Pipera, al palatelor cu turnuleţe din Hunedoara, clonele nereuşite ale operelor lui Constantin Brâncuşi, Masa tăcerii şi Poarta sărutului, aflate într-un parc din Uricani, clădirea fantomă din Parcul Corvin al Hunedoarei ocupă primele locuri într-un top al kitschurilor din judeţul Hunedoara.

FOTO Motivele pentru care Hunedoara este loc unic: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor, Retezatul şi cetăţile dacice

Judeţul Hunedoara a devenit în ultimii ani mai popular prin atracţiile sale turistice, decât ca zonă industrială. Cele mai multe dintre marile uzine de stat şi exploatări miniere ale Hunedoarei s-au închis, dar localnicii au numeroase alte motive pentru a considera Hunedoara un judeţ unic în România. Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop şi cetăţile dacice se află printre brandurile actuale ale judeţului.

VIDEO Secretele horror ale Castelului Corvinilor. Poveştile reale din spatele fiecărei camere care bagă frica în turişti

Castelul Corvinilor, cel mai important monument istoric al Hunedoarei, este „vânat” de turişti din întreaga lume, pasionaţi de locuri care ascund legende întunecate.

FOTO Locurile fantomă din Hunedoara: castelele, cetăţile şi bisericile monument, ruinate de nepăsarea autorităţilor

Zeci de monumente de patrimoniu din judeţul Hunedoara s-au ruinat treptat, în ultimii ani, pentru că autorităţile locale nu au avut fonduri pentru a le restaura, iar statul român nu şi-a arătat interesul pentru ele. Unele dintre acestea au ajuns adevărate clădiri fantomă, chiar dacă oamenii din zona unde se află le consideră „branduri locale”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite