Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în arest la domiciliu a celor cinci inculpaţi în dosarul de corupţie, în care este anchetat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a fost trimis în arest la domiciliu. Şi ceilalţi patru inculpaţi reţinuţi miercuri 3 decembrie, pentru 24 de ore, şi trimişi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru fapte de corupţie şi infracţiuni economice, vor fi trimişi în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

Decizia a fost luată în această seară de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma apelului declarat la soluţia Tribunalului Alba, prin care a fost decisă cercetarea lor în stare de libertate.

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de D.N.A. - Serviciul Teritorial Alba Iulia (împotriva încheierii penale din 04.12.2014 dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosarul penal nr. 5319/107/2014), a desfiinţat încheierea penală atacată şi pe cale de consecinţă a dispus luarea  faţă de cei cinci inculpaţi (Moloţ Ioan Mircea, Balint Tiberiu Ioan, Venter Robertto Patrick, Pup Emanoil Milică şi Axinte Vasile) a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a acestei măsuri”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii:
- să nu părăsească imobilul de domiciliu fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura
- să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat
- să nu comunice cu alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii, experţii şi cu membrii familiilor acestora.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. „Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva aceleiaşi încheieri penale. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, au informat reprezentanţii instanţei.


Reţinuţi de DNA timp de 24 de ore

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba au cerut joi arestarea preventivă a şefului Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (PNL), şi a patru dintre apropiaţii săi, pentru care anchetatorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore. Mircea Moloţ a fost pus sub învinuire pentru: trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită în formă continuată, (24 acte materiale), luare de mită, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani în forma instigării (2 infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat. Tiberiu Balint a fost acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ginerele lui Mircea Moloţ, Robertto Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, e acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată (24 acte materiale), spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, e învinuit de dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani în forma complicităţii. Vasile Axinte, administratorul SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL, a fost acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuată (21 acte materiale), dare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

image

Acuzat că a favorizat ilegal firme „de casă”
„În perioada 2010-2014, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a creat şi a pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, economico - financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Tiberiu Balint, acuzat de afaceri ilegale cu CJ

Vicepreşedintele CJ Hunedoara a fost acuzat că a primit ilegal, prin intermediul unei firme de consultanţă, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 de lei. “Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a executării unui contract de consultanţă”, se arată în referatul DNA. „Acuzaţiile aduse nu sunt susţinute şi au fost formulate pe baza unor documente contabile care nu atestă nimic ilegal”, a precizat joi, 4 decembrie, Radu Chiriţă, avocatul preşedintelui CJ Hunedoara.

Ancheta a demarat în 2013 şi a fost extinsă în 7 noiembrie 2014, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul CJ Hunedoara, la domiciliile lui Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint.


Vă recomandăm şi:

UPDATE VIDEO Mircea Moloţ va rămâne în libertate. Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă. Ce a declarat preşedintele CJ Hunedoara

Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, vicepreşedinte al CJ, şi a altor trei oameni de afaceri din Hunedoara, Emanoil Pup, Robertto Venter şi Vasile Axinte, anchetaţi într-un dosar de corupţie ce vizează afacerile ilegale făcute în numele CJ Hunedoara.

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat în această dimineaţă 18 percheziţii în judeţ. Au fost vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara. Dosarul îl vizează pe Mircea Moloţ, faţă de care însă DNA nu a luat nicio măsură în cauză.

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi la locuinţa lui Mircea Moloţ, într-o anchetă de corupţie

Birourile Consiliului Judeţean Hunedoara şi imobilul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, au fost percheziţionate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite