Poveştile sportivilor campioni care au adus faimă Hunedoarei: Mihai Leu, Vasile Stângă şi Daniela Silivaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai răsunătoare performanţă obţinută de un sportiv provenit din municipiul Hunedoara este titlul de campion mondial la box. Mihai Leu (45 de ani) a intrat în istoria boxului în 22 februarie 1997. Hunedoreanul a disputat atunci meciul vieţii sale şi cel mai greu din cariera sa împotriva panamezului Santiago Samaniego.

În urmă cu 16 ani, la capătul celor 12 runde ale meciului de box disputat într-una din marile arene ale oraşului german Hamburg, Mihai Leu a fost declarat câştigător al centurii mondiale la categoria semi/mijlocie a World Box Organization.

Fostul campion mondial a practicat boxul din copilărie, după ce iniţial fusese înscris la tenis de câmp. A povestit că ambiţia l-a determinat să continue pregătirea într-un sport dur, pentru care mulţi dintre apropiaţii săi nu îl vedeau potrivit. Mihai Leu a fost neînvins în cele 28 de meciuri disputate la profesionişti, însă a fost nevoit să renunţe la box din cauza accidentărilor suferite. Pe lângă performanţele obţinute în box, Leu a devenit în 2003 campion naţional de raliuri. În prezent, este administrator public al Hunedoarei, cetăţean de onoare al localităţii şi arbitru de box.

În Hunedoara, boxul a rămas unul dintre puţinele sporturi care a supravieţuit ultimilor ani, în care investiţiile în sport au lipsit aproape cu desăvârşire. Boxul este practicat doar la nivel de juniori, dar adolescenţii care se pregătesc în localitate au obţinut medalii la campionatele naţionale.

Cel mai bun inter din istoria naţionalei e hunedorean
Municipiul Hunedoara a fost locul de naştere al unei adevărate legende a handbalului, Vasile Stângă. Hunedoreanul s-a născut în 1957 şi până la vârsta de 19 ani a practicat handbalul la cele două cluburi din localitate.

image

Talentul său l-a adus la Steaua Bucureşti, echipă la care a avut o carieră fulminantă, pe parcursul a peste 20 de ani. Vasile Stângă a câştigat de 11 ori titlul de campion naţional, patru cupe ale României, a fost selecţionat de patru ori în echipa lumii şi a fost declarat cel mai bun inter stânga la Campionatul mondial de handbal din Spania, în 1982. A fost medaliat olimpic, golgheter al campionatului mondial din 1982 şi golgheterul din toate timpurile al echipei naţionale a României.

Şase medalii olimpice la Seul
Deva a excelat în ultimele decenii la gimnastică, iar una dintre cele mai prolifice campioane olimpice născute aici a fost Viorica Daniela Silivaş. Hunedoreanca (41 de ani) a cucerit şase medalii (trei de aur, două de argint şi una de bronz) la Jocurile Olimpice de vară din 1988, organizate în Seul (Coreea de Sud). Un an mai târziu, gimnasta a fost nevoită să se retragă, din cauza accidentărilor, iar în prezent ea locuieşte în Atlanta (Statele Unite ale Americii), unde a emigrat în primii an i după Revoluţia din 1989.

image

Vă recomandăm şi:

VIDEO Mircea Lucescu: primii ani de antrenorat la Corvinul Hunedoara şi un interviu de poveste, din 1981

FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul

Ziua pe care Mihai Leu nu o va uita niciodată
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite