Topul celor mai ciudate nume la hunedoreni este dominat de Cotoi, Buboi, Sida şi Curuț
0Potriivit datelor Serviciului Stării Civile, Popa și Popescu sunt cele mai frecvente nume de familie ale hunedorenilor. Și numele care se termină în "escu" au o pondere mare în ceea ce privește numele de familie cu care se identifică hunedorenii
Dacă Popa este cel mai des întâlnit nume printre hunedoreni, urmat de ,,fratele" Popescu, în buletinele unora dintre ei există însă şi nume cel puţin ciudate.
În timp ce unii se recomandă Cotoi şi Buboi, alţii sunt Pişel sau Curuţ. O parte dintre hunedorenii care nu-şi apreciază propriul nume au găsit soluţia: schimbarea numelui pe cale admistrativă. Potrivit datelor Serviciului Stării Civile, de la începutul anului până în prezent, trei hunedoreni au solicitat schimbarea numelui sau prenumelui, fie pentru că acestea reprezintă expresii indecente, fie pentru că, în urma unui divorţ, vor să revină la numele dinaintea căsătoriei.
În 2010, în aceeaşi situaţie s-au găsit circa zece hunedoreni.
În municipiul Hunedoara, numărul acestora este ceva mai mare, întrucât pe anul în curs deja au fost soluţionate favorabil aproximativ zece cereri de schimbare de nume şi prenume, în timp ce anul trecut au existat 15 asemenea cazuri.
În timp ce unii aşteaptă cu nerăbdare să poarte un alt prenume, alţii se mândresc cu numele mai puţin obişnuite pe care le poartă. Doamna Cioară din Deva nu are absolut nicio problemă că se numeşte astfel. ,,Mi-am iubit atât de mult soţul încât am vrut să-i fiu aproape întru-totul, inclusiv cu numele. Când ne-am căsătorit, m-a întrebat dacă vreau sau nu să-i port numele. Oricum, eu sunt de loc din Bihor, iar acolo numele de Cioară este des întâlnit”, a precizat Maria Cioară din reşedinţa de judeţ.
Într-o situaţie asemănătoare se află şi domnişoara Sida. ,,Moştenesc acest nume de la străbunicul, iar pe vremea când el trăia nu exista maladia numită SIDA. Chiar dacă au mai existat mici glume din partea cunoscuţilor pe seama corelaţiei dintre numele meu şi cel al bolii, în general am fost privată de jigniri din acest punct de vedere. Probabil, când mă voi căsători, voi purta un alt nume, însă tradiţia familială va fi dusă mai departe de fratele meu”, a spus Alexandra Cioară.
Cum vă puteţi schimba identitatea:
Potrivit legii, schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativă se poate obţine în baza unor motive solide. De exemplu, modificarea este obţinută în cazul în care numele este format din expresii indecente şi ridicole sau dacş numele a fost scris greşit de ofiţerii de stare civilă. Printre documentele necesare menţionăm:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă;
b) un exemplar din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţământul dat în formă autentică al celuilalt soţ, în cazul shimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, atunci cînd este cazul;
e) cazier judiciar şi cazier fiscal;
f) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.